‘Våde’ og LÆKRE boller

Close up af hollerForleden dag bagte jeg disse boller, som er – og har været – min faste grundopskrift på boller i flere år. De er kold- og langtidshævede, og har derfor en lækker, sej og saftig krumme.

Dejen til bollerne tager cirka ti minutter at røre sammen, og du skal IKKE have hænderne ned i dejen, fordi den skal være våd og slasket, når du sætter den til hævning. Det kan jeg lide – jeg hader nemlig dejfingre. Smid dejen sammen om aftenen og lad den hæve natten over, så du nemt kan få hjemmebagte boller til morgenmad.

Grundopskrift

1 l lunkent vand, 50 g gær, lidt salt, honning (kan udelades), 1 kg mel – og det er her, du kan freestyle og mikse de meltyper, du allerbedst kan lide. Jeg sammensætter typisk:

 • 700 g hvedemel
 • 150 g grahamsmel
 • En stor håndfuld havregryn
 • En håndfuld rester af bulgur, linser, flækkede hvedekerner etc.

Ovenstående er en grundopskrift, og den kan ændres på utallige måder. Det er fx ikke tosset at tilføje græsk youghurt eller lignende, som en del af væsken.

Sådan gør du:

Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt derefter salt og evt. lidt honning. Herefter tilsætter du melet (som du har valgt at sammensætte det) lidt efter lidt. Rør nu godt til. Dejen skal være ganske våd, men naturligvis ikke flydende, når den er færdig  til hævning. Stil dejen tildækket i køleskabet eller et andet koldt sted i minimum 12 timer (gerne længere).

Efter hævning: Sæt bollerne på bagepapir på en bageplade i klatter – cirka to spiseskefulde udgør en klat, eller hæld dejen i muffinsforme (ikke dem af papir, men gummiforme). Bag bollerne i ovnen ved 225 grader i først 10 minutter. Tag dem derefter ud og pensl med æg eller mælk. Bag derefter bollerne igen i 8-9 minutter og vupti, nu er du færdig.Boller på mågestel-opsats Bolle med ost og figenmarmelade

5 Comments

 • Marina / cand.mor 10. februar 2013 at 10:05

  Koldhævning er simpelthen vejen frem, når man har et barn!

  Reply
 • Signe 10. februar 2013 at 12:11

  Du har SÅ meget ret. Det er så nemt, at dejen allerede er lavet, når man står op om morgenen 🙂

  Reply
 • Michala 10. februar 2013 at 20:08

  De ser lækre ud Signe!! Dem vil jeg gerne smage en dag….

  Har du prøvet at lave dem med mindre gær? Det er min erfaring at man kan nøjes med meget mindre når de skal koldhæve….. <3

  Reply
  • Signe 11. februar 2013 at 13:02

   Det skal du få lov til<3

   Engang kørte jeg altid efter modellen: 1 liter vand til 10 gram gær. Det fungerede egentlig helt fint, men synes ofte, at brødet blev utrolig bombastisk, og derfor begyndte jeg at bruge mere gær. Men måske i virkeligheden en mellemting ville være optimalt.
   Hvor meget bruger du?

   Reply
   • Michala 11. februar 2013 at 14:19

    Jeg bruger omkring 20-25 gram til 1 liter vand….. Jeg læste bare engang om hvor skidt gær egentlig var for kroppen og prøver at holde det lidt nede….. Men jeg er nu sikker på at de boller der smager ligeså lækkert som de ser ud <3

    Reply

Leave a Comment