Iskaffe a la Plum Mum

Iskaffe collage plummum

Jeg er kaffedrikker med stort K og starter gerne kl. 7 om morgenen med første kop. Jeg elsker kaffe – GOD kaffe – og det var faktisk et af de største afkald for mig under graviditeten, at jeg skulle skære drastisk i mit daglige kaffeindtag (og også efterfølgende pga. amning), selvom det bestemt var sundt for mig. Jeg var ikke en af de der typer, der pludselig ikke havde lyst til kaffe længere grundet graviditet. Næh, nej jeg kunne sagtens drikke det dagen lang – gravid eller ej.

Om sommeren drikker jeg også en del kaffe uanset, hvor høje grader temperaturmåleren viser udenfor. Men sommetider er det skønt med et køligt kaffealternativ, og derfor er iskaffe også højt på want-listen over kaffetyper. Der er utallige måder at lave iskaffe på, og jeg har aldrig, før i dag, tilnærmelsesvis ramt de gode cafeers iskaffesmag. Hemmeligheden er noget så simpelt som hjemmebrygget kaffeekstrakt, som dig, der elsker iskaffe virkelig ikke må snyde dig selv for at prøve af. Det er så nemt at lave, at det er dumt at lade være. Når du først har ekstrakten (der kan holde sig i op til 3 uger i køleskab) tager iskaffen 2 minutter at lave.

Jeg har ladet mig inspirere disse tre steder: Emily Salomon, Valdemarsro og The Pioneer Woman (jeg linker direkte til iskaffeopskrifterne) og lavet min egen version af iskaffe dernæst. Kaffeekstrakten er dog direkte kopieret.

Kaffeekstrakt (ca. 1,5 l):

 • 125 g. malet (god og intensiv) kaffe
 • 2 l koldt vand

Bland vand og kaffe sammen i en skål. Lad det trække i minimum 8 timer eller natten over. Nu er kaffeblandingen klar til at blive siet gennem filter eller viskestykke, så kaffegrumsen sies fra. Jeg brugte en stempelkande til at si med, og det virkede perfekt. Fyld nu ekstrakten på en flaske, der er renset og skoldet. Du har nu din helt egen ekstrakt. Nemt, ikke?

Iskaffe:

 • Isterninger (gerne lavet på ekstrakten)
 • Mælk (mælketype efter smag og behag)
 • Sukker eller sirup
 • Kaffeekstrakt

Fyld et glas ¾ op med isterninger. Fyld nu half ’n’ half op med kaffeekstrakt og mælk. I dag brugte jeg en kombination af sødmælk (bad girl!) og soyamælk med vanilje, men du kan bruge præcis den mælk, du foretrækker (og du kan også skumme den, så iskaffen bliver lækker cremet). Til sidst tilsætter du sukker eller sirup efter behag. Jeg brugte ahornsirup, men vaniljesirup ville også være skønt. Nu er din iskaffe klar.

Det er altså SÅ nemt og hurtigt, når først ekstrakten, står klar i køleskabet. Der er overraskende stor forskel på, om din iskaffe er brygget på ekstrakt eller fx lynnedkølet espresso. Denne version smager af de gode café-iskaffer, som man raskvæk giver 60 kr.  for.


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

1 Comment

 • Marina / cand.mor 19. maj 2013 at 18:45

  Mmmm, lækkert! Syg dreng lagt i seng, manden ude at løbe -> jeg smutter i køkkenet og laver ekstrakt klar til i morgen 🙂
  Var præcis som dig under min graviditet. Havde ikke svært ved at slippe kaffen, men uhm, når andre sad og drak en kop varm sort… Og nu drikker jeg også meget kaffe – måske for meget, men sådan en lille dreng gør mig bare så trææææt om aftenen.

  Reply

Leave a Comment