Når man er gravid, skal man høre på meget p*s fra omverdenen

Når man er gravid, hører man mange ’sjove’ reaktioner fra omverdenen. Og anden gang, at en baby ligger trygt i ens mave, er sandelig ingen undtagelse. Det er fandeme både mærkværdigt og grænseoverskridende, set ud fra mit perspektiv, at folk (i al almindelighed) sådan tillader sig at buse ud med vurderende kommentarer om den kommende familieforøgelse. Når man har en gravid mave, lukker det åbenbart op for, at alle har en ÅBEN holdning til dig og dit videre liv – holdninger som folk, før graviditeten, nok ville holde ret meget for sig selv. Jeg fornemmer, at der er et konsensus omkring, at det er ok at vurdere maven, dens indhold, familiens situation etc. – sådan helt åbent og in your face, mama!

Jeg har efterhånden hørt på en del, og må indrømme, at jeg glider af på det meste – især her anden gang. Men hold kæft, hvor jeg undres over folks… tankeløshed i ny og næ. Og hey, læs lige indlægget med et gran salt. Sarkasme kan forekomme i rigelige mængder, om end de udsagn jeg ridser op herunder er ganske sande og sagte. Og jeg ved godt, at folk generelt ikke henvender sig til mig i ond mening. Så har vi det på plads, ok? 🙂

 • ”Ej, I skal have et barn mere. Spændende. Det bliver da svært(!) for jer” WTF?! Svært?
 • ”Ej, hvor dejligt for jer. Men… Blommen er jo stadig så lille. Ja, vi havde jo ikke regnet med, at det skulle ske lige nu” Ok, men det passer faktisk forældrene rigtig godt, at det er lige nu, OG at der ikke skal være længere tid aldersmæssigt imellem vores børn.
 • ”Nå, tillykke. Ja, det overrasker os jo ikke ligefrem, at I skal have en mere nu (sagt med en ret ligegyldig tone)”. Næh, muligvis ikke, men hallo, hvad med at danse en vild glædesdans? Nå ok, ja ja det er måske kun forældrene, der har det behov?
 • ”Ej, SÅ ramt af kvalme kan man da ikke være som gravid. Men heldigvis går det jo snart væk” Oh, well. Nej, det er nok bare noget jeg finder på, når jeg knap tre måneder i træk kaster op fra morgen til aften, og faktisk ikke kan stå på mine ben store dele af dagen. Det var en skide sjov leg, jeg der havde fundet på. Prøv det selv. Thank God for sommerferie, der faldt netop, som det var værst. Ok, det udsagn er kun hørt én gang, men alligevel, ikke…
 • ”Wow, jeg synes allerede, du er blevet stor. Vil du ikke hen og ligge lidt i sofaen” Nej, ellers tak. Jeg har det rigtig fint, og er til orientering stadig ret lille af en gravid i 18. uge at være. Bare til info.
 • “Bare vent. Du bliver riiigtig stor den her gang, når nu det er anden gang, du er gravid.” Nå ok. Ser man det. Ja, måske. Indtil videre er jeg sådan cirka samme størrelse som sidst (det kan jeg se på billederne), men tak for din spådom. I det hele taget. Det er sjovt, som det er helt ok at vurdere en gravids fysiske størrelse. Det er  jo fx ikke socialt acceptabelt åbent at vurdere ikke gravides størrelse, vel? a la: “Hold da op, du har taget virkelig meget på hva’? Du er da blevet ret tyk” sagt til sin ikke gravide veninde. Nej, vel?
 • ”Men hvad har I så tænkt jer at gøre nu? Der er jo ikke plads i jeres hjem til én mere” Mon ikke, det kommer til at fungere ganske fint. Vi bor trods alt i en 117 kvm stor lejlighed. Godt nok ikke med eget værelse til baby, men Blommen brugte sgu ikke sit værelse særlig aktivt, før hun var cirka et år. Vi har altså mange venner, der bor virkelig småt i lejlighed på femte sal midt på Københavns  brokvarterer, og deres børn stortrives i allerhøjeste grad.
 • ”Nu, når I får en baby mere, så er det vigtigt, at I gør præcis sådan og sådan og sådan (gæt jer selv til mere eller mindre latterlige råd) med Blommen. Ellers bliver hun jaloux på den lille ny” Jeg har sagt det før herinde, og nu siger jeg det igen. Det er for helvede da os, der kender vores barn bedst og i de fleste tilfælde ved præcis, hvad der skal til hvornår. Så tak for velmenende og konstruktive råd, men ’altså dengang jeg havde små børn’-råd – nej, tak. Stik dem skråt op et vist sted. De beriger mig ikke. Tværtimod.

 

Kender I det, kære læsere? Fortsæt gerne listen, hvis I under graviditeten også mødte et par interessante/tankeløse/morsomme etc. reaktioner på graviditeten i ny og næ. Og nej, jeg er ikke en sur gammel kælling.  Jeg kan faktisk godt lide, når nogen taler om min graviditet, men jeg behøver ikke alle de tanker, der melder sig i folks hoveder. Nu har jeg sandsynligvis skræmt hele min plummum-læsende omgangskreds fra at sige noget om min mavse ever again. Muhaha. Det er ikke meningen.

IMG_9702^^^Billedet er fra de skønne sommermåneder. Det føles jo som om, at det er en evighed siden, at det var sommer.

Følg Plummum på FacebookInstagram og Bloglovin’


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

46 Comments

 • Camilla 10. september 2014 at 20:17

  Du har så evigt ret… Jeg FATTER ikke hvad folk har gang i…
  Jeg er gravid med vores nummer 2. Hvis alt går planmæssigt er der kun 14 måneder imellem vores datter og den lille ny. Vi kæmpede med 7 fertilitetsbehandlinger for at få vores pige og med spiren i maven var den der i første hug. Vi GLÆDER os! Det er jo en kæmpe gave med endnu et familiemedlem! At man i stedet bliver mødt med: “neeeej, det bliver godt nok MEGET hårdt for jer” – ofte siger folk ikke engang tillykke?!?!
  Amen… Jeg forstår det ikke…
  Men stort TILLYKKE med jeres graviditet – du ser skøn ud! Og så fuck folk og deres tankeløshed!

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:46

   Tak, Camilla. Og også tillykke med dig. Det er da fantastisk, at I skal have en mere, og at I klarede den i første hug! Ja, somme tider er folk ( i hvert fald nogen) meget specielle i udtalelser og tankegang.

   Reply
 • Betina 10. september 2014 at 20:23

  Jeg var gravid med tvillinger – need I say more!
  Har hørt alt fra: “Godt det ikke er mig” til “Du ligner jo en der skal føde” (da jeg var i uge 28!
  Bare luk det ude selvom det kan være svært når hormonerne sidder udenpå tøjet – du ser fab ud og I kommet til at klare det fantastisk
  PS. Vi bor i 2 vær lejl med tvillinger på 3 – og det fungerer fint

  Reply
  • Plummum 10. september 2014 at 21:40

   Kunne forestille mig en hel del mærkværdige kommentarer fra omverdenen til en tvillingegravid. Om my! Tak for din søde kommentar her:)

   Reply
  • Anna 10. september 2014 at 23:20

   Jeg vil bare sige til dig med tvillinger i maven: GLÆD DIG. Jeg er selv tvillingemor og det er fantastisk

   Reply
   • Plummum 13. september 2014 at 20:48

    🙂

    Reply
 • søs 10. september 2014 at 20:24

  Hvorfor er du allerede SÅ stor?!? Er du sikker på at der ikke er 2?

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:48

   åh ja 🙂

   Reply
 • Maiken 10. september 2014 at 20:49

  Måske jeg bare kommer for lidt ud, men jeg har ikke fået nogen upassende kommentarer.. Folk er fulde af gode råd og hvad har vi, men det overhører jeg bare, hvis jeg ikke er enig. Men folk kommenterer heldigvis ikke på min størrelse. Det kommer måske senere..
  Jo i går var der én, der var overrasket over, at jeg har termin i slutningen af November. Hun syntes jeg var lille, og skød mig til at have termin i Januar. Det på trods af at mit sf mål er totalt gennemsnitligt. Der blev jeg da sådan lidt meh.. Det er ikke fedt at få at vide, at man ser mindre gravid ud, når man selv synes at den der mave bare er SÅ smuk lige nu.

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:49

   Præcis.

   Reply
 • Halefa 10. september 2014 at 21:19

  Jeg voksede op i en lejlighed på 104 kvm. Riiigeliig stort. Men ok, mit værelse var også mikro (og jeg elskede det!).

  Så det var måske dig, der var det største problem på køreturen til Italien? 😉 :-*

  Reply
  • Plummum 10. september 2014 at 21:34

   Ja, jeg må indrømme, at turen derned var et helvede for mig. Shit, jeg var dårlig. Godt poser er opfundet, siger jeg bare.

   Reply
 • Camilla C. 10. september 2014 at 21:23

  Min svigermors første kommentar, da vi fortalte, at hun skulle være farmor var: “Er det planlagt?” Da vi 8 måneder efter fødslen af vores søn fortalte, at hun skulle være farmor igen, gloede hun og sørme en gang til og sagde: “Er det planlagt?” Kuk kuk, hvis hun så bare havde startet med, at sige tillykke først?!
  Begge børne er helt planlagte ønskebørn!

  Reply
  • Plummum 10. september 2014 at 21:33

   Tak, svigermor. wtf.

   Reply
 • Anne 10. september 2014 at 22:15

  Da jeg ventede nummer 3 syntes et nært familiemedlem at det var “SYND” for de to vi havde i forvejen!! WTF!! 🙂
  Blev faktisk ked af det da hun sagde det.

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:49

   Ej, det forstår jeg godt. Hvor upassende altså. Den kommentar var jeg også blevet ret ked af.

   Reply
 • Ditte K 10. september 2014 at 23:52

  Øjjj, der er meget af den slags. Det fysiske blev jeg sjældent kommenteret på, men jeg har fået mange kommentarer om min alder senere hen, da jeg var gravid som 17-årig. Det kan jeg sagtens forstå. Men når folk bruger sætninger som “nå, var han et uheld?” eller “det var vel en fejl, så”, så bringer det mit pis i kog. Nej, det er de færreste, der planlægger barn som 17-årig, og det var heller ikke tilfældet med mig. Man kan sige, han var uplanlagt, men ALDRIG uønsket og fandeme ikke en fejl.

  Desuden var min graviditet fra start til slut (uden undtagelse!), som du beskriver de første måneder. Opkast, opkast og mere af det i 9 måneder. Jeg endte på jordemoders opfordring på køresygepiller, da intet andet virkede. Jeg håber inderligt, jeg slipper nemmere igennem anden gang! Sjovt nok husker jeg graviditeten som en hyggelig tid.

  …Og så tillykke med det sgu da! Du ser fantastisk ud.

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:50

   Tusind tak, Ditte. Åhh, jeg kan virkelig forestille mig, at du har måttet hører på lidt af hvert.

   Reply
 • Pernille 11. september 2014 at 0:28

  Ej! Jeg er målløs! De fleste af kommentarerne er jo nærmest direkte uhøflige!!! Åh, havde man bare nogle skarpe svar parat, hva’!!!

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:51

   Ja, det kommer ofte lidt bag på en med de kommentarer. De fleste mennesker er heldigvis søde og rare, men man husker sjovt nok de negative kommentarer mest.

   Reply
 • Pia Eriksen 11. september 2014 at 7:02

  Du har fuldstændig ret, og det værste er næsten, at disse kommentarer oftest kommer fra kvinder, som selv har stået i samme situation.
  Selv er jeg mor til 3 tøser, og ved sidste graviditet havde jeg blandt andet følgende to episoder:
  Vi var til håndbold med ældste-datter. En mor, som vi kun var på “hej” med, kommer “styrtende” imod mig for så at gi’ sig til begejstret at klappe på min mave. Hallooooo lad være – vi kender ikke hinanden, og du overtræder min intimsfære.
  Anden episode havde min tante i hovedrollen (hun lever efter Emma Gads principper og vil så gerne gøre alting korrekt, hvilket mislykkes gang på gang). Hun siger til mig imens mine to store piger hører det ” Så må vi da håbe, at det bliver en dreng denne gang”. NEJ vi må håbe at det bliver et sundt og raskt barn. Og vi synes vores to store piger er skønne og vil gerne ha’ en pige mere. -Det fik jeg heldigvis også fortalt hende.

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:52

   Totalt manglende situationsfornemmelse ,hva’?

   Reply
 • Shm 11. september 2014 at 8:42

  Da vi ventede nr tre, der er født da de andre var hhv 4 år og 18 mdr, var folk utroligt dommedagsagtige, med hvor dårligt et forhold de tre piger ville få, og hvor synd det var at der var kort imellem dem – de ville føle sig klemte og hade hinanden som voksne.
  Forfærdeligt at høre på, og selvfølgelig blev jeg nervøs – men det er altså gået meget godt.
  Da jeg ventede nr 4, var der ingen der sagde tillykke. De så bare chokerede ud… Vi har også kun et lille skævt hus med skråvægge og 99 kvm, men pladsmangel skal altså ikke være grund til at man ikke glæder sig på andres vegne.
  Alle de kommentarer med “årh du er jo vildt stor – sikker på der ikke er to?/du er jo vildt lille – sikker på at alt går som det skal?/ hvordan tør du føde hjemme – alle jeg kender der har født, ville stensikkert have været døde af det?/ når man får så mange børn, bliver man nok skilt” har jeg valgt at ignorere. Meget af det er ikke i ond mening, folk ved bare ikke hvad de skal sige…
  Tillykke igen med babybulen, synes du ser dejlig ud!

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:53

   Præcis. Det er generelt ikke i ond mening. Dt bed jeg. Bliver bare ofte meget forundret.

   Reply
 • Therese 11. september 2014 at 9:02

  Dejligt indlæg, utroligt hvad folk mener de kan sige, uden at tænke sig om.
  Jeg er tvillingemor – og Betina, det er ikke overstået med de dumme kommentarer :o)
  Jeg fik tit kommentarer når folk hørte at jeg ventede 2, om de var “hjemmelavede”? Hvad RAGER det dig!! det vil man jo aldrig spørge en gravid der “kun” venter én- Hvorfor er det så helt ok, at spørge ind til noget så intimt.
  Og blev også noget knotten over at to kollegaer med let hånlig stemme sagde: ha, så får du også strækmærker, bare vent. Nej, der kom ingen strækmærker, jeg tog max 17 kg på og fødte to lækre drenge til tiden.
  Og da jeg havde født og folk opdagede at der var to i vognen, neeeej er der 2, det må være hårdt – ved det ikke, har kun disse to og det fungerer ret ok. Eller når jeg var ud på fx café, og nogen undrende konstaterede om de var mine begge to – nej da, jeg fandt den ene på vejen, og tænkte at han skulle med.

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:54

   Haha, arhmen altså. Når man er gravid og (tvillinge)mor er man åbenbart mere eller mindre offentlig eje. Så må alle have en holdning til en helt åbent.

   Reply
 • Østfronten 11. september 2014 at 9:42

  Haha – oh, der er mange herlige ting man må høre, når ens krop bliver offentlig ejendom, som gravide tilsyneladende er.

  Når det (i en uvis fremtid forhåbentlig) bliver min tur igen, så vil jeg gerne høre andres gode erfaringer med hvordan man bedst gør overgangen for den store god. Men jeg skal nok selv spørge.

  Må jeg så lige, for en god ordens skyld, have lov at være typen, der også kommenterer på dig og maven og familieforøgelsen med ordene:

  ‘Ih, skal I have nummer 2? Hvor er det skønt for jer – jeg ved, det er noget, I har glædet jer til. Og hvor ser du dejlig ud. Det bliver helt sikkert en omvæltning, men på den skønne måde. Tænk engang, hvis baby og Blomme kan dele soveværelse og på den måde blive verdens bedste sovebørn’

  Kys

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:55

   Du er sød! Men det er jo også den rigtige måde (hvis en sådan findes) at kommentere på 🙂 Tak, sødeste du.

   Reply
 • FruForstad 11. september 2014 at 10:04

  Jeg kan også afsløre, at hvis man har svært ved at komme af med maveflæske efter en gravidtet, fortsætter folk med at kommentere ens fysiske størrelse.

  Jeg har inden for den sidste måned bl.a fået: ‘Nu ligner du snart din søster, maven er længere fremme end brysterne’ – sagt af en 120 kg mand.

  ‘Hvornår skal det være igen?’ – ‘Det er bare kage’ – ‘Ej det kan du da ikke være bekendt over for Hr. Forstad’ (altså at være så tyk).

  ‘Venter i jer igen?´- ‘Nej, det er bare kage’ – ‘Jamen det sidder da ellers meget godt!’ (Nej dame det er ikke et kompliment, at sige min madbaby sidder godt.

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:56

   Tak for den. Grrrr. :/

   Reply
 • Katinka mamanam.dk 11. september 2014 at 19:58

  Mig: jeg har heldigvis ikke taget ret meget på (7 kg i 30 uge)
  anden person: ej jo du har! Man kan virkelig se det på maven. Og siden. Og lidt benene og hagen..
  ØH tak????

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:57

   Ja… tak. Det er da ikke rart at få den kommentar 🙁

   Reply
 • Michelle 11. september 2014 at 21:00

  Når jeg forhåbentlig engang bliver gravid håber jeg bare der klæder mig lige så godt som det klæder dig! Og jeg mener at man kun selv kan afgøre hvad der er rigtigt for en og ens familie. Du gør det der er rigtigt for jer og det er det eneste vigtige. Folk vil ALTID have noget dumt at sige.

  Jeg er vokset op med to søskende på meget lidt plads og vi havde det så skønt sammen! Vi havde selvfølgelig vores uoverensstemmelser som søskende nu har. Men i bund og grund er jeg lykkelig for at vi voksede op på den måde og blev så tætte! 🙂

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:58

   Ja, og altså. Jeg/vi synes jo IKKE, at det er et problem med to børn i vores hjem, men det er der tilsyneladende andre, der mener 😉 Og tak for en sød kommentar.

   Reply
 • Jane 11. september 2014 at 22:41

  Med en tumling på 2 og tvillinger i maven fik vi kommentaren “jeres forhold kan ikke klare tvillinger”! Hmmm nu er tvillingerne 3 år og vi er fortsat sammen som familie, så dårlig vurdering der, svigermor!

  Og jo det er muligt med meget kvalme. Jeg fik saltvandsdrop på hospitalet hver 3. dag efter overlægens anvisning fordi jeg kastede alt op i flere uger og hverken kunne spise eller drikke. Tabte 6 kg de første 2 mdr jeg var gravid.

  3 børn på 65m2… Jeres er jo nærmest et slot i den sammenligning

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:58

   Puh, det lyder ret forfærdeligt. Og øv, hvor skal folk blande sig fuldkommen udenom ens parforhold og holde latterlige spådomme for sig selv.

   Reply
 • Karina 12. september 2014 at 8:05

  En vildt fremmed mand fortalte mig i Føtex en uge før termin “du skal da føde “normalt”, ikke? Det er det bedste… Og amme, ikke?”

  Det var nu min intention, men hvad jeg gør med min vagina og mine bryster ville man under andre omstændigheder ikke blande sig i!!

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 20:59

   Ja, en gravid må gerne diskuteres offentligt i plenum. Sådan er det… åbenbart.

   Reply
 • Sana 12. september 2014 at 9:55

  Tusind tak for god læsning!!!! Du har så evigt ret. Jeg er i 19. uge og det min første graviditet. Inden jeg blev gravid smed jeg lidt over 100 kg. Og folk sagde det har super flot. Maven er vokser hurtigt, siden jeg blev gravid og hver dag skal jeg høre på, tror sgu du har tvillinger, så kæmpe som den mave er. Jeg bliver så ked af det, for jeg føler mig som en hval!

  Når jeg læser dette, bliver jeg glad, for jeg er ikke den eneste der kan blive tamt af folks taktløshed.

  Konstante kommentarer om hvor meget jeg indtager, for hold nu op den mave er vokset. Men jeg har tabt mig, siden jeg blev gravid, tog jeg 5 kg på og har tabt 2 af dem igen.

  Alle læger og jordmoderennsiger jeg er flot og fin og den helt rigtige størrelse.

  Er bare glad for at min mand er ved min side og synes jeg er flot og lækker. Han er den bedste ❤️

  Hov, det blev en lang smøre, ville egentlig bare sige tak… Så tak 😉

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 21:01

   Tak for en sød kommentar. Du skal bare holde fast i, at din mand synes du er lige som du skal være – og i øvrigt fagpersonerne også. Men ja, man kan sagtens bliver ramt – og nogle gange gør det mere ondt, end man gider det skal.

   Reply
   • Sana 14. september 2014 at 20:38

    Nemlig! I dag lagde han armene om mig og sagde: det er mit det hele, også det jeg ikke kan nå

    Reply
 • Line 13. september 2014 at 6:33

  Hørt i køen på vej op til rundstykkerne:
  Halv fremmed mand: “nå, nu er det ved at være oppe over hva?”
  Mig: “nej, faktisk er jeg kun halvvejs”
  Halv fremmed mand: (nu med grin i stemmen) “nå jamen så kan du jo nå at blive KÆÆÆÆÆÆMPE stor” (med alt for meget tryk på kæmpe).
  Mig: (speechless)
  Dame i køen bag mig: SÅDAN MÅ MAN ALDRIG TALE TIL EN GRAVID!

  🙂 🙂 jeg tror komisk/tragisk beskriver bedst den oplevelse 😉

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 21:01

   Åh ja, sikke en klovn.

   Reply
 • Line 13. september 2014 at 6:44

  Min “yndlings kommentar” under sidste graviditet var i øvrigt da jeg var gået ca. 11 dage over tid og havde hele kroppen fyldt af både vand og baby – og i øvrigt bare var ved at være pænt træt af, at baby ikke virkede til at have planer om at komme ud og hilse på sine forældre. Der var der en rar kvinde fra den kirke som min svigerfar er præst i, som spurgte mig om jeg havde født endnu….? Hahaha hahaha…. lige der vidste ikke om jeg skulle grine eller græde 😉

  Reply
  • Plummum 13. september 2014 at 21:01

   🙂 🙂

   Reply
 • Christina 13. april 2015 at 11:30

  Det er præcis den reaktion mange har. Planlægger graviditet her i de kommende måneder, men mange kommer med kommentarer som “det bliver hårdt”, “hvorfor ikke vente”… men inderst inde ved jeg at børnene vil få meget stor glæde af hinanden 🙂
  Jeg glæder mig til at bære en lille strutmave igen, og få en lillebror eller lillesøster til min søn 🙂

  Reply

Leave a Comment