Svær børnehavestart

Jeg har brug for at lette mit hjerte og måske for at høre fra de af jer, der står i samme situation eller har gjort. Somme tider er det virkelig rart at have sin egen private brevkasse med sit eget private bloglæserpanel 😉

Vi dealer i øjeblikket med et tappert men pænt reagerende og til tider meget frustreret og ulykkeligt børnehavebarn. Det er hårde sager sådan at blive storesøster og pludselig også gå fra at være vuggestue- til børnehavebarn.

Mere end én gang har jeg hentet en pige fuldkommen opløst i gråd over savn til mig (fortæller hun selv. Jeg er klar over, at det handler om mange ting, men hun er utryg og savner mig. Det er sikkert). Ligeledes vågner hun i skrig om natten og græder helt utrøsteligt. Når vi spørger ind til, hvorfor hun er ked af det, siger hun selv, at hun har været i børnehave for lang tid, og afslutter med et ”du hentede mig jo ikke, mor!” – til trods for, at hun bliver henter cirka kl. 13 hver dag. Det er store ord og fortolkninger for en treårig, og vi her hjemme italesætter aldrig institutionslivet som noget skidt. Tværtimod. Så det er ikke fra os, den perception stammer. Av! Det gør forfærdelig ondt, og det er meget mere, end hvad mit moderhjerte kan klare. Og desuden noget vi aldrig før har oplevet med hende – ikke så udpræget. I dag har hun fået en fridag, som både en pædagog (fra en helt anden stue end vores) og jeg var enige om, var bedst.

Tilstandene i børnehaven er temmelig kaotiske. Ja, både sådan på generel basis sammenlignet med vuggestuesmørhullet, men især nu hvor i omegnen af tyve børn rykker op på én og samme tid. Fokus på det enkelte barn er derfor sparsomt og sjældent er der én bestemt pædagog, der har været sammen med Blommen hele dagen, hvilket betyder, at informationen om hendes ve og vel også ofte er på et minimum.

Og Blommen sover ikke længere middagslur. Hun kan ikke, og hun vil ikke. Men hendes tre bedste venner fra vuggestuen, som hun er rykket op sammen med, sover stadig et par timer over middag. Og det er her filmen knækker, er vi ret sikre på. Det betyder nemlig, at Blommebarnet er alene på legepladsen med alle de nye børnehavebørn, som hun endnu ikke har (tætte) relationer med. Og ofte er der heller ikke pædagoger fra hendes egen stue til stede. Så. Nu indfører vi såkaldt hviletid fra 12-12.30, og falder hun ikke i søvn i det tidsrum, kommer jeg fluks ned og henter hende hjem.

Og lad mig tilføje, at – så det hele ikke lyder som den rene elendighed – formiddagstimerne er efter sigende (og det er også det, vi mærker) positive, og jeg har også en stor datter nu, der absolut synes, at det der vuggestue er for babyer, og hun ”savner slet ikke vuggestuen, moar!”. Så… Reaktionen er sund og naturlig, men arhmen for fanden.

P.t. har jeg allermest lyst til at lade hende være hjemme altid under min barsel. Og det er ikke en god løsning. Hverken for mig, for Blommebarnet i længden eller for lillesøster.

Giv lyd, kære læsere. Let jeres egne hjerter eller smid lidt god karma vores vej.

Gå ikke glip af nyt på Plummum.dk. Følg med på FacebookInstagram og Bloglovin’


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

13 Comments

 • Anette 20. maj 2015 at 9:00

  Der er bare mange ting på din datters tallerken, mange som hun jo ikke selv har bedt om (men som er en naturlig del af livet) – og de fleste børn kommer med et udslag på et tidspunkt.

  Vores datter havde en reaktion (stadig i vuggestuen) da det virkelig gik op for hende at jeg var hjemme med lillebror og han ikke skulle afsted hver dag (også selv om vi kørte korte dage mens jeg var på barsel). Pludselig var vuggestuen noget fanden havde skabt og hun var ulykkelig hver dag når vi skulle af sted. Løsningen for os blev at far afleverede fordi det virkede for hende at det ikke var mig der gik og tog lillebror med hjem.

  Nogle gange skal man tænke over hvad der er udløseren – og du er jo selv inde på at når vennerne hun kender sover og ingen pæd. på legepladsen er hendes kendte voksne så er det at filmen kører helt af.
  Tror helt klart at det er meget godt at hun får muligheden for at falde i søvn sammen med vennerne – og hvis hun ikke kan kunne man jo høre børnehaven om ikke de i en periode kunne klare at det så var et kendt ansigt der klarede overgangen til legepladsen og lige var derude også indtil hun finder ro i en leg med de andre børn (bare som “go-to” k/m)

  Tingene er nok bare skiftet i et tempo hun ikke har været klar til – og hun mangler noget genkendeligt at holde fast i – og det bliver dig fordi du altid er der når hun har brug for dig – men nu henter du hende ikke hurtigt nok, fordi hun savner en genkendelig hverdag.

  Hør børnehaven om det ikke er muligt at give hende nogle faste voksne i nogle uger – som giver hende et holdepunkt indtil hun finder ro i hendes nye hverdag. Især når hun ikke sover og lader op til en ny omgang “ukendt” og derfor bruger kræfterne fra nattens søvn på hele dagens stabasser.

  Håber i finder en løsning der passer hendes nuværende usikkerhed i situationen og dine nerver 🙂

  Reply
  • Plummum 21. maj 2015 at 6:58

   Tak for din fine kommentar. Ja, der er meget på hendes bord netop nu og vores ypperste opgave er at guide og støtte på bedst mulig vis. Faderen afleverer allerede. Det er vist nødvendigt noget tid endnu.

   Reply
 • Stine 20. maj 2015 at 9:55

  Åh det gør helt ondt at læse om den søde lille blommes svære dage. Jeg har selv en pige, der rykker i børnehave efter sommerferien godt en måned før, der kommer en lille ny, så det er virkelig noget, jeg tænker meget på… Desværre har jeg jo så heller ikke erfaring at dele ud af, men umiddelbart lyder det fornuftigt at få hende til at sove dernede. Sover hun lur de dage, hun er hjemme? Kan det virkelig ikke lade sig gøre, at få en mere fast pædagog til at agere kontaktperson for hende i de kritiske timer?

  Reply
  • Plummum 21. maj 2015 at 7:01

   Det er bare hårdt, når det står på.

   Nej, ingen lur hjemme mere heller, men jeg er overbevist om, at hun kunne trænge til det i børnehaven. Så jeg er afventende på, hvor den ender.

   Held og lykke med jeres oprykning. Og tak for din kommentar <3

   Reply
 • Rikke 20. maj 2015 at 20:05

  Kære Signe ❤️
  Pippa er jo også startet i børnehave sådan officielt 1/4 – men så småt allerede 1/1, da de udslusede de små VSbørn fordi den integrerede VS skulle skifte matrikel, så fik de største børn lov at blive så de ikke skulle skifte sted og voksne for så at skifte tilbage igen 4 mdr senere.
  Hun tog det egentlig pænt nok fra januar, men har pr. 1/4 hvor normeringen så rigtig faldt til børnehave-standard og ikke længere VS-normering har hun reageret. Hun har endda nogle gode kammerater og er blevet på sin kendte stue, men de voksne er nye (dog kendte fra børnehaven), hun sover ikke længere til middag og nogle gange tror jeg lidt de glemmer at de små altså ikke er tre år endnu 🙁 Hun reagerer med et voldsomt temperament og slår, ellers mærker vi det ikke så meget andet end de dage hvor hun nærmest bor på os hele dagen.
  Håber det snart bliver nemmere for jer og at Ms venner snart springer middagsluren over for good!
  Knus til jer!

  Reply
  • Plummum 21. maj 2015 at 8:27

   Tak for din søde kommentar. Det lyder som en ok glidende overgang for din Pippa, men kan godt forstå, hun reagerer efter den ‘rigtige’ børnehave er startet. Åh ja, kender alt til børn, der bor på en.

   Reply
 • Østfronten 20. maj 2015 at 20:18

  Åh, sødeste jer! Det er bare hårdt med hårdt på.

  Det ville nærmest være mere mærkeligt, hvis hun ikke reagerede, men der er ikke noget at sige til, at det er ekstra svært, når der sker SÅ meget i børnehaven og der ikke er faste voksne at støtte sig op ad. Jeg tror, det er en rigtig god idé med hviletid midt på dagen. Ikke mindst for at få ro hvis ikke søvn til at bearbejde alle de nye indtryk. Korte dage, masser af kram og tid. Andre svar har jeg desværre ikke <3

  Reply
  • Plummum 21. maj 2015 at 9:35

   Tak for støtte og opbakning, Stine<3 Vi forsøger med første hviledag i dag. Håber, det giver hende mere ro.

   Reply
 • milla 21. maj 2015 at 3:32

  Åh puha, føler virkelig med jer. Dit indlæg bringer en masse følelser op i mig. Min datter, som nu er 6 år, reagerede præcis på samme måde, da hun startede i børnehave. Hun kunne sagtens have et par gode formiddags timer, men derfra knækkede filmen. Hun var ofte ked af det, når vi hentede hende. Og vågnede stortudende op om natten og nærmest skreg at hun ikke ville i børnehave. Jeg talte meget med pædagogerne om det, men fik aldrig det gyldne råd. Efter 5 lange måneder på den måde valgte vi efter mange overvejelser at flytte hende til en anden institution på nørrebro. Det er absolut det bedste vi kunne have gjort. Nærmest fra dag 1 fik vi vores trygge og glade pige tilbage, som elskede sin børnehave. Hun fik hurtigt nye rigtig gode venner og pædagogerne det nye sted oplevede aldrig at hun var utryg eller savnede sin mor.
  Det er selvfølgelig en drastisk beslutning at flytte sit 3 årige barn, men jeg har aldrig fortrudt det et eneste sekund. Det er så hårdt som forældre når ens børn ikke trivedes.
  Dette var blot min fortælling. Sender en masse tanker i jeres retning og håber på at I snart får en pige, der er glad for sin børnehave

  Kærlig hilsen Milla, som er vild med din blog.

  Reply
  • Plummum 21. maj 2015 at 9:39

   Puh, sikke et forløb. Tak fordi du deler. Det var jo den helt rette beslutning for jer, men hold nu op jeg kan sagtens sætte mig ind i, at I må have haft følelsen af et noget drastisk ryk!

   Vi satser jo faktisk på at flytte i hus om nogle måneder. Tør ikke rigtigt tænke på, at vi så skal køre ind et helt nyt sted igen.

   Reply
 • Anja 21. maj 2015 at 6:45

  Hejsa
  Jeg ville klart også snakke med dem om at det må være muligt med fokus fra en pædagog på din datter når hun har det som hun har det.
  Men ja, det er svært for dem når det går op for dem at man er hjemme med babyen, og jeg tror det er vigtigt man ikke snakker om hvad man skal derhjemme, i mødregruppen eller om det er babysvømning. Så kan børnehaven pludselig blive en sted man helst ikke vil – for alt andet lige er det jo hyggeligst at være der hvor mor og baby er.
  Men en ting jeg tænker er at hun nok ikke skal få opfattelsen af at hvis hun ikke sover kommer du fluks. For så tror jeg det bliver svært for hende at sove.
  Personligt fandt jeg ud af at det og hente for tidligt gjorde at hun ikke blev en del af det sociale om eftermiddagen hvilket også kan gøre det svært for hende at bygge relationer til de andre.

  Håber hun bliver glad igen inden længe, for hvor er det bare vigtigt for både hende og jer at den kære hverdag fungerer.

  Reply
  • Plummum 21. maj 2015 at 9:43

   Tak for din fine kommentar.

   Kan sagtens følge dine tanker. Lige nu er fokus kun på, at hun skal føle sig helt tryg dernede. Så må eftermiddagssocialiseringen komme derefter.

   Er enig med dig i, at Blommen ikke skal have en opfattelse af, at hvis hun holder sig vågen, kommer jeg løbende. Derfor ved hun heller ikke, at det er planen. Hun skal blot vide, at hendes trygge base aldrig svigter.

   Kh, Signe

   Reply
 • Anastasia 22. maj 2015 at 23:41

  Ked af at høre at M har det så svært for tiden:( Der er mange ting på en gang. Jeg kan virkelig godt forstå dig. Det frygteligt når man kan se sit little barn at være ked af det. Jeg tænker at det er vigtigt at du udtrykker at børnehaven er trygt sted. Måske skulle du tage nogle dage hvor du er der sammen med hende. Så synes hun måske også at det er ok at være der. I øjeblikket bruger jeg en del tid i børnehaven sammen med Julian når jeg afleverer og også når jeg henter. Julian elsker at vise mig rundt især når jeg henter ham.

  Reply

Leave a Comment