Gammeldags æblekage og æblejuice af egne æbler

 photo P1010888_zpsd5tilrfh.jpgVi har fire æbletræer i vores nye (gamle) have. To store og to lidt mindre, der i alt giver os to forskellige æblesorter. Jeg tror, de rødgule af æblerne er Cox Orange, men de lyse gulgrønne har jeg ikke styr på. Kan kun fortælle, at de smager herligt, indeholder masser af saft og slet ikke er sure eller melede. Jeg skal lige have undersøgt sorten nærmere, og hvis der sidder et par æblenørder blandt bloggens læsere, så råb endelig højt.

Vi var så heldige, at mange af æblerne i haven endnu duede, selvom kalenderen skriver november. Derfor samlede jeg med lidt familiehjælp to store kurve med æbler i går morges.

Alle æblerne blev forvandlet til en temmelig syndig gammeldags æblekage og resten til juice. Det var så lækkert, og en kæmpe fornøjelse at lave mad og drikkelse af egne råvarer fra haven. Det er faktisk en af mine små drømme, der er gået i opfyldelse dér. Glæder mig allerede til næste års æblehøst.  photo P1010890_zpst3str05a.jpg

Her får I opskrifter på både æblekage og juice, som har vakt stor glæde her hjemme i går og i dag hos store og små. Æblerne kan naturligvis også købes, hvis du ikke lige har en have fyldt med æbler.

Gammeldags æblekage med rødt på toppen:

Jeg lod mig inspirere af oprskriften her denne gang, men har justeret en del. Hermed min version, som er dejligt sød og blød på tungen:

Du skal bruge: 

 • 1 kg æbler uden skræl og kernehus
 • ½ dl vand
 • 150 gram sukker
 • 1 stang vanilje
 • 120 g rasp
 • 50 g hakkede madler (eller mandelsplitter)
 • 75 g smør
 • 120 g makroner
 • 2½ dl piskefløde
 • Ribsgelé

Sådan gør du: 

Skræl alle dine æble og fjern kernehus. Kog dem med 75 gram sukker og kornene fra en stang vanilje samt selve vaniljestangen. Kog æblerne helt møre, mens du ordner din crunch. Smelt dit smør på en pande. Heri rister du rasp og mandler og 75 gram sukker. Blandingen skal blive let lysebrun, så raspen og mandlerne karamelliseres i sukkeret. Nu hælder du blandingen ud på et klæde eller et stykkke bagepapir og lader den køle let af. Knus nu dine makroner og bland med din smørristede rasp.

Nu er dine æbler kogt møre. Tag vaniljestangen op, før du blender dine æbler let med en stavblender. Blend ikke så meget – der må med andre ord stadig gerne være lidt struktur. Lad din æbleblanding køle godt af. Pisk nu fløden til skum.

Nu er du klar til at bygge dine portioner med æblekage således: Æbleblanding, crunch, æbleblanding, crunch, flødeskum, ribsgelé og et lille drys crunch allerøverst.

Nyd!

 photo P1010892_zpsl4fn8ncw.jpg

Billede: De smukke glas er Frederik Baggers Crispy Lowball, som kan erhverves hos Moodings lige her (adlink). 

Æblejuice med kant: 

Min æblejuice er super simpel, men sådan kan jeg bedst lide juice. Der må ikke være for mange forskellige smagsindtryk efter min mening. Hellere få gennemtrængende ingredienser, der komplementerer hinanden godt.

 • Æbler (jeg brugte godt 2 kg, men mindre kan sagtens gøre det)
 • Frisk ingefær
 • 1 citron

Kør alle ingredienser gennem en juicer og brug så meget ingefær og citron, du synes er passende. Jeg er vild med en stærk en af slagsen og putter gerne meget i, men modificer, som du synes.

 photo P1010894_zpsctmw7ljo.jpg photo P1010895_zpsjgp8evta.jpgMine æbler giver en smuk mørkorange juice.

Åh, jeg er vild(!) med havelivet 🙂

Du kan følge Plummum på FacebookInstagram og Bloglovin’


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

10 Comments

 • Karen 10. november 2015 at 7:55

  Discovery måske?

  Reply
  • plummum 12. november 2015 at 21:11

   De er meget røde, synes jeg. Tror ikke umiddelbart det er dem 🙂

   Reply
 • Signe / Copenhagen Kiddo 10. november 2015 at 17:27

  Mmmmm den juice vil jeg gerne smage. Hvis jeg er heldig, så har du mere når jeg kommer på besøg 😀
  Hvilken juicer bruger du, og er det en, der kan anbefales?

  Reply
  • plummum 12. november 2015 at 21:10

   den er næsten drukket. Faktisk blev der slet ikke så meget, selvom jeg havde VIRKELIG mange æbler, synes jeg. Hmm, du kan se min juicer i morgen. Den er god, men ikke en slowjuicer, som jeg selv ønsker mig.

   Reply
 • Marie 11. november 2015 at 13:41

  De lysegrønne ligner meget Filippa og det passer også med smagen som du beskriver den!

  Reply
  • plummum 12. november 2015 at 21:10

   Det vil jeg lige undersøge nærmere. Tak 🙂

   Reply
 • Gunnild 11. november 2015 at 21:59

  Golden Delicious! Prøv at google dem og se om det måske passer…

  Reply
  • plummum 12. november 2015 at 21:10

   Tak, det prøver jeg 🙂

   Reply
 • Polterabend tjek og opskrift på æblekage – plummum 12. september 2016 at 12:42

  […] brugte min egen opskrift, som I kan finde her. Den er så god og så syndig fyldt med smør og […]

  Reply
 • Æblehøst anno 2016 – plummum 26. september 2016 at 14:10

  […] vil du have opskriften på en skøn gammeldaws æblekage, så tjek den her – min egen opskrift, som jeg altid selv bruger med lidt modifikationer fra gang til […]

  Reply

Leave a Comment