Familiehyggemorgen med havreboller: få opskriften her

SPONSORERET AF OTA SOLGRYN

Der er få brands og produkter, der printer sig ind i et helt folkefærds hukommelse og bevidsthed som noget, der altid synes at have eksisteret. OTA Solgryn er et af de produkter, som langt de fleste danskere ved hvad er og ikke mindst kan knytte en historie eller en bestemt følelse til – hvad enten man forbinder OTA med barndommens faste morgenmad, eller det bare er noget, man husker fra reklamerne i fjernsynet on and off gennem hele livet. OTA Solgryn har faktisk eksisteret siden 1898, så det er ikke helt forkert, når jeg personligt føler, at de små blege Solgryn altid har været en del af mit liv på den ene eller den anden måde.

I min barndom var der to slags havregryn – OTA Solgryn og ‘de andre’. Sådan husker jeg det. Og jeg synes klart, at det var sejest, hvis min mor valgte at lægge OTA-pakken i indkøbsvognen. Retrospektivt kan jeg kun være imponeret over, at et brand kan skabe så stor awareness – også hos den yngste målgruppe (inden den digitale tidsalder vel og mærke) – at jeg som ganske lille havde en holdning til – eller fornemmelse af mærket på hjemmets havregryn.

I min egen barndom brugte man havregryn til skemad med mælk og sukker  (ja, dengang var mødre ikke så sukkerforskrækkede), som grød med smørklat eller til havregrynskugler til jul. Det var ligesom de muligheder, der fandtes. I dag bruger jeg lystigt havregryn til mange andre formål; i nærmest al slags bagværk, i smoothies for større mæthedsfølelse, i kødfars etc.

I weekenden bagte vi fx en omgang lækre klassiske havreboller med OTA, som du slipper for at få klistrede dejfingre af, og opskriften får I herunder. Søger du selv flere gode idéer til opskrifter med Solgryn, så bør du tjekke Emma Martiny, der laver lækker græskartærte med havrebund og Copenhagen Cakes, der blandt andet har lavet en omgang sunde havre-cookies lige til at tage med på farten om morgenen. Jeg skal helt klart selv lade mig inspirere af dem. De er jo geniale til de travle morgener. Lisbeth fra Itsfashionbaby har også tryllet i køkkenet med lækre vafler med Solgryn. Super lækkert alt sammen. Tjek damerne ud selv – jeg linker direkte i teksten.

HAVREBOLLER

Og nu tilbage til mine havreboller. Bollerne skal langtidshæve og skal derfor hvile i køleskabet natten over.

Du skal bruge: 

 • 1 l. vand (lunkent)
 • 10 g. gær
 • 1 dl ymer
 • 2 spsk olivenolie (kan udelades)
 • 1 knivspids salt
 • 2 dl Solgryn
 • Hvedemel (mængden varierer)

Sådan gør du: 

Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt ymer, olie og salt og rør det hele sammen. Rør nu OTA godt ud i massen. Herefter tilsætter du dit hvedemel lidt ad gangen. Dejen skal være våd og få en smidig og elastisk konsistens, men den må ikke være flydende. Rør nu godt igennem enten manuelt eller med en røremaskine. Sæt film over skålen med dej og stil den koldt natten over.

Næste dag skal bollerne bages. Tænd ovnen på 200 graders varmluft. Sæt ‘dejklatter’ på en bradepande med bagepapir. En bolle skal være ca. 2 spsk dej. Bag bollerne i 10 min. Tag dem ud og pensl med æg og drys med rigeligt OTA. Bag nu 10 min. mere. Og nu har du lækre havreboller. HUSK at tjekke bollerne løbende. De 2 * 10 min. passer i til min ovn. Din ovn kan være helt anderledes end min.

Jeg håber, I er blevet inspirerede af min opskrift og OTA-historie. Bruger I selv havre I jeres madlavning? Kom gerne med lækker inspiration i kommentarfeltet.  photo P1014582_zpsp8gq72f2.jpg


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

3 Comments

 • Tærtebund af havregryn // Tærte med hokkaido græskar, spinat og feta 3. november 2016 at 14:34

  […] Hvis du savner inspiration til lækker morgenmad med et anderledes twist, kan du hoppe forbi dygtige Cecilie fra Copenhagen Cakes, der har lavet en smoothie og lækre, sunde morgenmadscookies med havregryn. Jeg kan lige forestille mig, hvor lækkert hytten dufter efter sådan en omgang, og det giver mig endnu mere lyst til at gå i køkkenet og forsøge mig med opskriften på sådan en kold efterårsdag som i dag. Kig også gerne forbi Its Fashion Baby, der deler opskriften på lækre og sunde morgenmadsvafler, eller Plummum, der laver familiehyggemmorgen med havreboller. […]

  Reply
 • Ulla Friis Sørensen 4. november 2016 at 14:21

  Jeg bruger OTAS havregryn, når jeg laver frikadeller og det bliver SÅ lækkert:)

  Tak for god inspiration, tænker at jeg kan bruge græsk yoghurt i stedet for ymer.

  Reply
 • bodil nielsen 16. november 2016 at 21:29

  jeg har prøvet bollerne, men med lidt mere gær og hævet i 3 kvarter og så tilsat chokolade og bagt i muffinsforme , de smager bedst lune
  havregryn er grove.
  bruger også havregryn i frikadeller, farsbrød og pæretærte

  Reply

Leave a Comment