Lufte-uld-situationen: Pas på dit uldtøj

P1011401 Vi har efterhånden tonsvis af uld her på matriklen – især pigerne og mig. Det er knaldlækkert året rundt, men der er en enkelt hage ved, at vores garderober består af så store procentdele uld. VASKEPROCESSEN, der absolut ikke passer ind i en travl børnefamilie. Jeg vasker alt uld i hånden. Til trods for, at min vaskemaskine er næsten spritny med alle de programmer, man kunne ønske sig, så er den ikke god til uld. Den formåede at filte tre bluser i én og samme uldvask, netop som jeg havde fået den installeret, og siden dengang, har jeg ikke vasket en eneste uldtrøje i den. 

Det betyder, at vi konstant har en del uld i vaskebunken, og det betyder også, at jeg lufter uld i et væk, så snart vejret egner sig til det. Uld er selvrensende, og derfor er det ofte mere end rigeligt, at hænge uld ud i det fugtige vejr, hvor fibrene igen retter sig ud, og de fleste lugte, der kan have sat sig, forsvinder.

Har tøjet fået reelle pletter (som det ofte er tilfældet med pigernes), der ikke kan reddes med en hurtig og fugtig klud, så skal det naturligvis en tur i vaskebaljen med vaskemiddel egnet specielt til uld. Brug aldrig almindeligt vaskemiddel. Det indeholder enzymer, som øderlægger uldfibrene. Vær også opmærksom på temperatursvingningerne – det kan uld ikke lide og begynder at filte af det. Du skal derfor skylle dit stykke tøj i samme vandtemperatur, som du vaskede det i.

Når tøjet er vasket, må du ikke vride det. Smid det enten i din maskine til en omgang centrifugering ved lave omdrejninger eller pres vandet ud, som jeg gør. Jeg lægger et stort håndklæde ud på gulvet, dernæst mit stykke uldtøj, som jeg nøjsomt lægger i den rette form, dernæst et nyt håndklæde ovenpå, og så går jeg ellers rundt oven på uld og håndklæde til så meget som muligt af vandet er presset ud. Det er effektivt og lidt langsommeligt, men det er den metode, der fungerer bedst for mig. Du kan også rulle og presse imens. Nu skal dit tøj tørre. Læg det på et tørt håndklæde på et tørrestativ og lad det tørre fladt gennem hele processen. Husk at rette det til, så det ligger i rette form og bliv ved med at rette på tøjet under tørreprocessen.

Lyder det besværligt? Ja, det er det også lidt, men det er det hele værd, hvis du vil passe på dit uld og beholde det gennem mange mange år. Hvis du vil læse endnu mere om, hvordan du bedst passer på dit uldtøj, så tjek denne guide.

P1011409 P1011413På billederne ser I min helt egen egobunke, som jeg knuselsker. Hvis I vil læse mere om mine egostrikkeprojekter, så tjek dette indlæg ud.


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

Related Post

No Comments

Leave a Comment