DIY uldfutter til hele familien

P1011743Midt mellem 117 andre strikkeprojekter gav jeg mig selv lidt tid til et projekt, som jeg har villet kaste mig over længe. Hjemmelavede futter til pigerne, som i skrivende stund er ved at tørre under bunden og forhåbentlig er klar til brug i morgen. Projektet er super nemt og hurtigt, hvis du kan strikke, og kan varieres på et utal af måder. Jeg er fan og påtænker allerede en storproduktion, så hele familien kan få fine uldfutter. 

Der florerer et hav af gratis opskrifter online, som ligner hinanden mere eller mindre. Jeg brugte fremgangsmåden i denne opskrift, som går fra str. 1 år til størrelse voksen mand. Mine futter er strikket op i Drops Nepal, som er 100 % ren uld og et fremragende filtegarn. Nepal kan fås til ca. 15 kroner per nøgle online, som alt i alt giver et par ret omkostningsvenlige hjemmesko.

Hvordan? 

Man strikker simpelthen to kæmpe futter i retriller i ét ubrudt stykke, som derefter sys sammen foran og bagtil og som til sidste filtes i vaskemaskinen ved 40 eller 60 grader afhængigt af, hvor effektiv din maskine er. Prøv dig frem og start ved de lave temperaturer først. Processed with VSCO with f2 preset

Når hjemmeskoen er færdigsyet ser den således ud. Vær omhyggelig med monteringen, så der ikke kommer irriterende ‘klumper’, når du har filtet skoene. Processed with VSCO with f2 presetEfter en omgang vask i maskinen med almindeligt vaskemiddel (ikke det til uld) trækker de sig voldsomt sammen og giver den fine filtede overflade. Jeg vaskede selv på 40 grader, men det var ikke helt nok, så jeg endte med at vaske ved 40 grader to gange. Næste gang forsøger jeg med 50 eller 60 grader til at starte med. Husk, at vaske futterne med et par håndlæder eller lignende for en mere jævn overflade i filten.

P1011747Når hjemmeskoene er vasket og centrifugeret skal de formes. Jeg var så dum at købe et par skolæsker i ældstens størrelse, men det endte med, at vi alene brugte hendes egne fødder til at forme hjemmeskoene med. Det var mere effektivt, og på den måde kom futterne til at passe helt perfekt i både længde og bredde. Brug lidt til på at forme futterne, så de bliver helt ens og fine i formen.

P1011748Nu skal skoene tørre, før der gøres mere ved dem. Jeg lod disse tørre natten over. Herefter har jeg personliggjort dem med pomponer, men der er et hav af andre måder at peppe sådan et par futter op på. Fx kan man stryge cool mærker på siderne af skoene, laver kvaster og sy på eller hvad med bare, at lade skoene være helt rå uden pynt?!

P1011746Til allersidst har jeg givet skoene naturlatex under bunden, så vi ikke får nogle glideulykker hjemme eller i børnehaven. Det fås i mange farver, og man kan vælge at smøre hele bunden ind i latex eller lave små prikker, striber, skrive dit barns navn eller noget helt fjerde. Jeg har penslet latexen på, og den er forholdsvis nem at arbejde med.

P1011752Sådan. Projektet er sjovt og super nemt. Jeg er vild med resultatet, og er nødt til at have mig et par selv, men først er det mindstens tur.

Jeg uddyber gerne fremgangsmåden i kommentarfeltet.


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

3 Comments

 • a højsted 23. november 2017 at 16:48

  Signe hvilken vaskemiddel har du brugt? spørger fordi jeg har en del færdige futter. Men alle siger jeg skal bruge uldvaskemiddel.

  Reply
  • plummum 23. november 2017 at 16:50

   Helt almindeligt vaskemiddel fra Neutral. Der er ikke enzymer i uldvaskemiddel, og det ‘skåner’ jo dit uld, så derfor bruger jeg det helt almindelige, så filteprocessen kan få et ordentligt skub:)

   Reply
 • a højsted 25. november 2017 at 8:03

  Tak. Så går jeg i gang, har netop det vaskemiddel.

  Reply

Leave a Comment