Sådan kommer du i gang med at strikke

Jeg vil vildt gerne lære at strikke. Hvordan kommer jeg i gang?

Det spørgsmål får jeg ofte. Både ude i den fysiske verden og på min Instagram-profil. I dag imødekommer jeg dig, der gerne vil lære at strikke, men er usikker på, hvor du skal tage fat i en helt ny verden for at komme godt fra start.

Jeg igangsatte en lille undersøgelse på Instagram for et par dage siden, og der blev det hurtigt klart for mig, at der er brug for mere end ét indlæg for at komme ordenligt rundt om emnet. Èt indlæg (dette) til dig, der endnu ikke strikker, men gerne vil, og ét indlæg til dig, der er begyndt at strikke, men kun har gjort det i ganske kort tid. 

10 råd fra mig til dig, der endnu ikke strikker

Giv ikke op. Allerførst, det tager tid at blive fortrolig med en ny hobby, MEN selvom du starter ud med huller i dit strikketøj, der i øvrigt også er vind og skævt, så giv ikke op. Det tager ikke nødvendigvis særlig lang tid at lære at strikke pænt og jævnt. Pludselig er koden knækket – måske endda fra den ene dag til den anden. Jeg er personligt ikke særlig tålmodigt anlagt, så det handler ikke nødvendigvis om at besidde en god portion tålmodighed. Hvad der gjorde tricket for mig dengang, var en kæmpe motivation. Jeg ville strikke små nuttede babysager til lillesøster, og derfor blev jeg ved og ved, til det lykkedes.

 • Få styr på basis. Det vil sige; lær at slå masker op, at strikke ret og vrang og lær at lukke masker af. Måske har du en sød mor eller en anden person, der kan guide dig, men ellers er Google din ven. Der findes et hav af tutorials på nettet, og dem har du altid lige ved hånden. Også kl. 11 om aftenen, når du lige vil kaste dig over et projekt. Det sker.

Brug fx disse videoer:

Slå masker op (videoen viser de såkaldte krydsopslag, som er en af de mest almindelige opslagningsmetoder.)

Strik ret

Strik vrang (der er flere måder at strikke vrang på. Jeg synes, at denne metode er lettest og hurtigst, men vrang-metoden deler vandene).

Luk masker af

 • Du skal ikke starte med at strikke en karklud. Ja, det er muligvis en fin måde at lære dine basis-teknikker på, men det er så kedeligt at strikke klude som begynderprojekt, medmindre du er fuldkommen vild med klude. Strik hellere noget, der underholder dig. Noget, som du glæder dig til at blive færdig med. Fx et fint, men nemt pandebånd. Mit eget første projekt var en babyvest, og du kan læse mere om oplevelsen med den lige her i et gammelt blogindlæg.

I punkt 10 kommer jeg med bud på begyndervenlige opskrifter.

 • Prioriter det gode udstyr. Du skal ikke styrte ud og købe udstyr for flere tusinder kroner som det første, men du skal unde dig selv at købe en rigtig god pind og et lækkert nøgle garn, der passer til dit projekt. Det duer ikke at bruge Oldes gamle strikkepinde og et nøgle acryl-garn. Hvad er så gode strikkepinde? Det er individuelt, hvad du foretrækker, og netop valg af pinde er endnu en ting, der deler vandene. Læs her hvilke pinde jeg sværger tilKøb også en stoppenål og et målebånd.
 • Brug altid rundpinde. Et nyttigt tip, som jeg ikke selv kendte, da jeg startede med at strikke. Brug altid rundpinde – også selvom du ikke skal strikke rundt. Det giver meget bedre arbejdsforhold for dig. Din holdning under strikkeprocessen bliver sundere, strikketøjet føles knap så tungt, og du kan have mange masker på din pind, mens hele projektet hviler i skødet på dig, uden at tynge pindene nedad.
 • Lær at se forskel på dine masker. Det lyder meget basalt, men ikke desto mindre, kan jeg huske, hvordan jeg kæmpede med at se forskel på en vrang- og en retmaske, hvilket er helt essentielt for dig, når du begynder at avancere blot en lille smule i de projekter, du strikker. Mit tredje projekt var en lille baby-romper, som bestod af dobbelt perlestrik. Jeg talte og talte i et væk for at strikke en ret over vrang og en vrang over ret. Jeg vidste simpelthen ikke, hvordan jeg så forskel på maskerne.

En retmaske ser ud som et v, og en vrangmaske ser ud som en lille knop eller boble. Se mere her.

 • Strikkefastheden. Overhold strikkefastheden, står der i de fleste opskrifter, og det er essentielt, hvis du vil ende med de rette mål. Men. Når du er helt ny i strikkeverdenen, vil du opleve, at din strikkefasthed varierer gennem projektet. Den kan ændre sig i løbet af dagen – være én om morgenen og en anden når du er træt om aftenen. Der er kun én ting at gøre her. Øvelse, øvelse, øvelse og øvelse! Jo mere du strikker, jo mere fortrolig bliver du med din strikkefasthed, og til sidst bliver den jævn.

Og så er der den famøse strikkeprøve. Den tager vi i næste indlæg for jer, der allerede strikker en smule.

 • Find en god strikkekrog eller ditto plads i hjemmet. Du skal sidde komfortabelt, når du strikker. Find et godt sofaspot eller din yndlingslænestol, og sæt dig godt til rette med dine remedier. Strik tager tid, og det er ikke rart at sidde to timer i en dårlig stilling. Husk, det er absolut tilladt at flankere dine strikkeremedier med en god kop kaffe og et stykke chokolade 🙂
 • Bliv en del af strikkefællesskabet på sociale medier. På Instragram finder du et stort og stærkt strikke-community. Her er uudtømmelig inspiration og gode vibes. Følg dine yndlingsstrikkeprofiler. Det inspirerer dig til nye projekter og motiverer dig til at blive endnu bedre.
 • Begyndervenlige strikkeopskrifter. Dem findes der mange af, og jeg har samlet ganske få at mine favoritter. Husk, hvis du er i tvivl om forkortelser i opskrifterne, så kan du google dig til langt det meste. Du kan ofte også bede om hjælp i din lokale strikkebutik eller søge hjælp på Instagram. Du skal kunne lidt mere end ret og vrang i flere af disse opskrifter, men det lærer du lynhurtigt. Læs ALTID hele opskriften igennem, før du starter. Det giver en forståelse for helheden og dit projekts konstruktion, og dermed mindsker du risikoen for misforståelser.

Begynderjakken til baby fra PetiteKnit

LuntPannebånd fra Gutten & Strikkemor

Min egen Knit Knit Purl Beanie

Novice sweateren til voksne fra PetiteKnit

Søg også hos We Are Knitters, der generelt har mange begyndervenlige opskrifter

Savner du yderligere begyndervenlig strikkeinformation, så råb op. Jeg hjælper gerne mere på vej 🙂 


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

4 Comments

 • Eva Maria Topp Stockmann 30. november 2018 at 12:14

  Hej Signe. Er netop startet (igen) og kastede mig over en nissehue til Wilhelm. Det lykkedes og den blev så fin. Synes dog nogle gange at opskrifterne er svære at tyde. Fx strik 2 m drejet sm. Nu havde jeg en sød kollega der lige kunne forklare mig forkortelserne og hvordan jeg lavede en drejet maske, men “sproget” skal man altså lige ind i, synes jeg. Måske du kan skrive lidt om det. Billede af nissehue kan du se på FB. Kh Eva

  Reply
  • plummum 30. november 2018 at 12:22

   Ah, så kom din kommentar 🙂
   Ja, du har ret. Sproget kan være super kringlet de første mange måneder. En ting er nemlig også at kende forkortelserne, en helt anden sag er at vide hvordan man fx strikker 2 drejet ret sammen.
   Jeg overvejer lige, om det der med strikkesprog skal have et helt indlæg for sig selv. Det er der vist guf nok i.
   Og hvor er det bare fedt, at du har kastet dig over strik igen. Håber, du bliver ved 🙂

   Reply
   • Eva 30. november 2018 at 12:24

    Skrev lige kommentaren en gang til? Sorry for spam.

    Reply
 • Eva 30. november 2018 at 12:23

  Hej Signe. Er netop startet på at strikke (igen). Mit første projekt var en nissehue til Wilhelm. Den blev rigtig fin og det var en rigtig god begynderopskrift. Du kan se nissehue på FB. Dig synes jeg det mest udfordrende var/er at tyde en strikkeopskrift. Fx stod der at jeg skulle strikke 2 m drejet sm. Nu havde jeg heldigvis en sød kollega som kunne fortælle mig, hvad det betød og hvordan jeg skulle gøre, men måske du kan skrive lidt mere om den del. Bare et forslag men det synes jeg er det mest udfordrende ved at begynde at strikke. Kh. Eva

  Reply

Leave a Comment