Bag et langtidshævet genbrugsbrød uden dejfingre

Sådan forvandler du dine tørre og kedelige brødrester til et lækkert genbrød med sej krumme. 

Den anden dag midt i frokosten på Önling-kontoret, hvor jeg befinder mig en hel del disse måneder, kom Katrine med et brød, som fik de fleste af Önling-pigerne til at droppe deres medbragte madpakke. Genbrugsfranner, kaldte hun det, som simpelthen bestod af upcyclede brødrester fra gemmerne. Det var smart.

Brødet var saftigt og sejt præcis som jeg elsker, og jeg måtte straks hjem og trylle mit gamle, kedelige brød om til et nyt og friskt. Det er god genbrug og godt for min mission om mindre madspild i vores lille hjem. Og faktisk er metoden langt fra ny. Vi har en lang tradition for at genbruge vores gamle brødrester på den måde i Norden.

Her får du grundprincipperne til et godt og langtidshævet genbrugsbrød. Du kan free-style på et hav af måder, hvis du har denne grundopskrift for øje.

Du skal bruge 

  • Brødrester. Dvs., brød, der er blevet tørt og kedeligt. Alt kan bruges lige fra hvidt brød til groft rugbrød (og bland det gerne).
  • Gær (min hovedregel: 10 g gær til 1 liter væde)
  • Vand
  • Mel efter ønske (hvedemel, grahamsmel, speltmel you name it. Jeg bruger dog altid en god del hvedemel og spæder til med andre typer.)
  • Salt

Sådan gør du

Skær det gamle brød i mindre tern og kom det hele i en skål. Hæl vand i skålen, så det dækker brødet. Rør godt rundt så al brødet gennemvædes. Lad det hele stå i nogle timer. Gerne natten over eller fra morgen til aften.

Nu kan du røre brød og vand ud til en lind masse. Kom gær i. Tip, jeg rører ofte gæren ud i en lille kop varmt vand først, for at være sikker på, den er ordentlig opløst. Drys salt i dejen og rør godt ud.

Nu spæder du op med mel til dejen bliver smidig, men stadig blød og en anelse slasket. Gerne flere typer, men se på din ‘base’ og vurder, hvad du mangler. Hvis din base mest består af groft brød, kan du med fordel bruge meget hvedemel til at spæde op med og vice versa. Rør nu godt igennem, så du aktiverer gærcellerne. Du skal ikke have fingrene i dejen.

Sæt din dej til at hvile i minimum 8 timer eller natten over i køleskabet.

Bagning

Bag dit brød ved 220 grader i varmluftsovn i cirka 25 min. Husk, ovne er forskellige så prøv dig frem. Bemærk, har du mestendels brugt rugbrødsrester, skal dit brød bage en del længere og ved lavere temperaturer. 

Hæld hele dejen ud i en stor bageplade med bagepapir.

Bag 15 minutter, tag brødet ud og pensl med det du ønsker, bag yderligere 10 minutter. Eller til brødet er fint og gyldent.

Lad brødet køle en anelse før servering.

Velbekomme!

Tip, du kan bruge både olivenolie, yoghurt, havregryn, frø og kerner etc. i din dej. Prøv dig frem og fremtryl dit yndlingsbrød. 


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

No Comments

Leave a Comment