Leg, kreativitet og læring

M med sit nye LEGO DuploDen lille frøken M har været så heldig at få en pakke med LEGO Duplo fra LEGO – en ‘Fun Pull Along Wagon’. Selvom der står på pakken, at legetøjet er egnet fra 1,5 til 3 år er det nye Duplo altså allerede et stort hit hos kun næsten 9 måneder gamle M. Hun leger med det hver gang det er inden for rækkevidde og smilede stort, første gang hun så de barnlige og farverige LEGO Duplo ‘dyr’, som hendes mor havde bygget for hende.

Lille M kan naturligvis ikke selv bygge med sit nye LEGO Duplo endnu, men hun kan skille det ad, kaste med det, ryste det, putte det i munden, undersøge klodserne på alle leder og kanter i en lang uendelighed. Og jeg må lige tilføje, at det er en stor fornøjelse for forældrene, at det tilgnaskede Duplo blot kan skylles under vandhanen, når det trænger i modsætning til alle M’s hæklede og strikkede rangler og bamser, som vi har ret så mange af.

LEGO har netop afholdt en pressebrunch for at fortælle om vigtigheden af leg og kreativitetsudfoldelse hos børn i en verdensdel, hvor der er en større og større tendens til, at børn bliver sat på skolebænken meget tidligt. Ifølge LEGO er leg og dermed udvikling af kreative børn ligeså vigtigt for børns indlæringsevne og sociale kompetencer, som det er at lære børn at skrive og regne i en alt for tidlig alder.

LEGO arbejder bl.a. med fænomenerne Private Speech og Self-regulation. Private Speech er et udtryk for barnets tale med sig selv under leg, som ifølge LEGO fremmer barnets evne til at løse problemer, indgå i sociale sammenhænge og ikke mindst virker udviklende for barnets sprog. Self-regulation er derimod et udtryk for at barnet gennem legen lærer at regulere dets egen opførsel, handlinger og følelser gennem leg.

Det synes moderen jo alt sammen lyder meget godt, og det er ikke blot tomme ord fra LEGO, der på årsbasis udarbejder en omfattende rapport om børns udvikling på baggrund af en lang række forskningsprojekter.

Wow, tiden løber. Vi skal besøge vuggestuen i dag med lille M (selvom vi er nummer 60 på venteliste, hmm) og nu skal jeg lige nå at rydde op, før den lille bestemte dame vågner. Sæt i gang!

M med sit nye LEGO Duplo M med sit nye LEGO Duplo LEGO Duplo LEGO Duplo LEGO Duplo LEGO DuploHvad er din holdning til leg og læring hos dit barn? 

2 Comments

 • Michala 22. januar 2013 at 10:01

  Orv, den ser god ude den æske! Kan den købes i butikkerne nu?? MM er meget glad for hendes andet LEGO Duplo…. <3

  Reply
  • Signe 25. januar 2013 at 22:04

   Hov, søde Michala – har helt glemt din kommentar her. Æsken kan købes fra midt januar, så den burde være i butikkerne nu.

   Reply

Leave a Comment