Plum Mums DIY-guide til en sengerand

Diy sengerand

Endnu et punkt på babyklar-listen kan nu streges. Skønt. Nemlig projekt DIY sengerand til vores bedside-crib, som nu kun mangler en dyne for at være helt klar til et styk sovende babypige. Jeg er i øvrigt ved at blive helt vanvittig over, at vi ikke kan finde de to babydyner, som vi købte i dyre domme, før Blommen kom til verden.

Anayway. Jeg tænker, at flere af jer kunne have brug for en sengerand til vugge, tremmeseng eller lignende, så her kommer en DIY guide til en ultranem og enkel (som jeg bedst kan lide det) sengerand step by step. Det er selvfølgelig nemmere løsning blot at købe en, men jeg synes sjældent de passer perfekt – enten i størrelsen eller i udseendet. Og igen. Der er bare noget lækkert over smukt diy – det er kærlighedsfyldt og personligt.

Min sengerand endte med at blive noget dyr. Ikke materialerne til selve slutresultatet, men jeg havde så mange forskellige idéer til den undervejs, som jeg løbende købte ind til. Da alt kom til alt, valgte jeg så den allermest simple løsning alligevel 😉 Sådan kan det gå.

Det skal du bruge: pladevat, stof og bånd. Jeg har brugt stof fra Malika og Rosa og flot vævet skråbånd i lys koral fra Handler, der ligger midt i Kbh. på Vingaardsstræde, som jeg har strøget kanterne væk på.

   1. Start med at måle din seng eller vugge, så din sengerand får præcis de mål, du ønsker. Da min skulle passe til en bedside-crib skal den naturligvis ikke dække den ene langside, der skal stå tæt ind til vores seng, så jeg kan slide babypigen frem og tilbage mellem natamningerne. Vores vugge måler indvendigt 50 x 90 x 50 cm, og jeg har valgt at sengeranden skal gå 2/3 op ad kanten. Jeg skulle altså bruge stof i målene 190 x 54 cm
   2. Klip dit stof og pladevat (jeg brugte dobbelt pladevat for at få et lidt tykkere resultat, men det er smag og behag, hvad den enkelte bedst kan lide). Jeg klippede mit stof og pladevat i 190 x 27 cm ad to omgange. Husk at tage hensyn til et sømrum på 1 cm hele vejen rundt i kanten. Stryg dit stof helt glat, hvis det er blevet lidt krøllet.
   3. Klip nu dit bånd i strimler af 35 cm. Jeg skulle bruge fem sløjfer til vores vugge og dermed 10 bånd. Men syr du en sengerand til en stor tremmeseng, skal du bruge flere sløjfer. Vurder selv hvor mange, der er nødvendigt til netop din seng.
   4. Læg nu dit ene stykke stof på pladevattet med vrangen nedad mod vattet.
   5. Nu er det tid til at sætte dine bånd på. Start med at måle din vugge/tremmeseng, så du ved præcis hvor dine bånd skal sidde på randen. Marker nu på stoffet med et skrædderkridt efter din opmåling. Båndene lægges på, så de flugter med kanten og selve båndet ligger inde på sengeranden. Nål dem fast.

 

  1. Nu lægger du dit sidste stykke stof ovenpå hele molevitten med retten nedad, sådan at dine to stykker stof ligger ret mod ret. Nål det hele fast i kanten, så du ikke risikerer, at arbejdet skrider, når du syr.IMG_1644
  2. Nu skal du sy (jeg brugte ikke overlocker, men symaskine for at undgå den tykke kant). Brug en minimal siksaksøm hele vejen rundt i kanten, mens du løbende fjerner nålene. Sy hver langside og den ene korte side. Sy med 1 cm sømrum. Klip din kant til efterfølgende, hvis den er blevet for tyk eller ujævn. IMG_1649 IMG_1651
  3. Vend hele dit arbejde nu. Pas på nålene, der stadig sidder i dine bånd. Dem kan du fjerne så snart randen er vendt om.
  4. Du er næsten færdig nu. Sørg for at alle hjørnerne er pænt fremme. Skub dem evt. ud indefra med en hæklenål eller andet, så de bliver spidse.
  5. Nu lukker du din kortside af ved at lave et fint lille ombuk indad. Sy hele vejen ned med lige sting 1 til 2 mm fra kanten.

 

Sådan! Du har nu en sengerand, der passer perfekt til det formål, den skal bruges til.IMG_1657IMG_1655IMG_1661IMG_1669 Jeg håber, I kan bruge guiden. Spørg endelig løs, hvis jeg skal uddybe.

Du kan følge Plummum på FacebookInstagram og Bloglovin’

 


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

14 Comments

 • Østfronten 27. januar 2015 at 13:49

  Din hygge-moster. Hvor ser det fint ud. Jeg kan også huske, jeg syede betræk til sengeranden (i flere omgange, fordi jeg aldrig kom til at elske det første stof) – dog til en færdigkøbt rand, der passede til Junoen. Det var noget med 12 meter stof og så lavede jeg tittekanter hele vejen rundt. Yikes et kæmpe arbejde. Randen var i ret kraftig skumgummi, så den kunne fint stå selv – men hvor ser det yndigt ud med de store sløjfer <3

  Reply
 • Louise 28. januar 2015 at 12:12

  Næææ lige hvad jeg har ledt efter, som ikke er til en af de tykke sengerand

  Reply
 • Nanna 28. januar 2015 at 23:03

  Hvor fint!
  Må man spørge hvor bedside crib’en er købt?

  Reply
 • Baby bay seng | Olinesmor 25. februar 2015 at 16:35

  […] PS. Sengeranden har jeg selv syet efter denne dejlige dames DIY. […]

  Reply
 • DIY sengerand | Nomad [n] 18. marts 2015 at 9:58

  […] konceptet med to farver, Et Tandløst Smil for at sikre mig at pippingtråden sad rigtig og Plum Mums for at vide, hvordan pladevatten skulle syes på. Dels fordi jeg ville have to slags stof, en […]

  Reply
 • camilla madsen 18. marts 2015 at 10:10

  Virkelig god og inspirerende diy. Den har jeg brugt til at lave en sengerand og linket tilbage til dig her: https://nomaderne.wordpress.com/2015/03/18/diy-sengerand/

  Kh. Camilla

  Reply
 • Katja 15. april 2015 at 12:57

  Hej. Super fint indlæg, lige hvad jeg har ledt efter, da jeg mangler en rand til min bedside crib. Har dog tænkt på om man kan lave en løsning til den side der kan tages ned? For nogle gang skal siden være oppe (fx når han sover til middag) og der ville jeg gerne have at der er sengerand over det hele. Så ved ikke om man skal lave den længere og så folde den på en måde eller lave et seperat stykke som passer? Har du nogle gode forslag?

  Reply
 • Mirjam 11. maj 2015 at 8:30

  Endelig fandt jeg en god og nem opskrift på en vuggerand 🙂 selvom jeg ikke er den bedste til at sy, vag den bare super nem at lave

  Reply
 • Kristine 6. november 2015 at 15:48

  Hej 🙂 Jeg har ledt efter en nem opskrift på en vuggerand og dejligt at jeg kunne finde en her. 🙂 Jeg har ALDRIG syet noget før, men har nu købt stof, pladevat og bånd. Min sengerand skal være 234 cm lang. Er det rigtigt forstået at jeg syr stoffet og vattet sammen på begge langsidervog på én kortside, og såderefter trækker hele arbejdet (234 cm) ud af den anden korte åbning? Kan man det ? Bær over med mig hvis det er et dumt spørgsmål 😉 Kh Kristine

  Reply
  • plummum 7. november 2015 at 21:04

   Det kan man, ja:) Det kræver lidt forsigtighed, men det er simpelthen metoden.

   Reply
 • Kristine 6. november 2015 at 15:50

  Jeg kan i øvrigt kun se nogle få af billederne 🙁

  Reply
  • plummum 7. november 2015 at 21:05

   Øv, kan du? Jeg kan selv se dem alle. Hvilken browser bruger du?

   Reply
 • Christine 14. november 2015 at 17:55

  Hej Signe

  Hvor er billederne blevet af i indlægget her?

  Reply
  • plummum 23. november 2015 at 21:15

   Kan du mon se dem nu? Der er sket lidt fejl hist og her efter min flytning fra Bloggers Delight. Øv.

   Reply

Leave a Comment