Tør du sige nej?

 photo P1014919_zpsjwdqibku.jpgSponsoreret af Neutral

Jeg er blevet opfordret til at sætte ord på, hvad det betyder for mig i mit og vores liv at sige nej. Det er easy peasy nemt, tænkte jeg – at nedfælde et blogindlæg om noget, som jeg alligevel gør så ofte. Siger nej. Men det var det så slet ikke alligevel.

Og hvorfor ikke det? Fordi, der bagved det at sige nej ligger mange komplekse og dybt personlige tanker og handlinger. For mig. At sige nej er også at sige fra overfor nogen eller noget, at turde at stå ved sig selv og egne valg. At sige nej er for mig en stor del af en kontinuerlig selvudvikling, der handler om at være tro mod selvet, at handle ud fra egne ønsker og behov uagtet omverdenens forventninger. 

Det er Neutral, der har bedt mig skrive et indlæg om nej’ets betydning, fordi de lige nu kører kampagnen “Power of No”. Fra Neutrals perspektiv handler “Power Of No” selvfølgelig om at sige nej til parfume og tilsætningsstoffer, men også om at man med et nej siger ja til det, der faktisk betyder noget – som fx børn uden kontaktallergi. I andre aspekter er det naturligvis, at det er positivt at sige nej til det, der ikke beriger ens liv, fordi man dermed siger ja til en masse andet. Derudover er budskabet fra Neutral, at stærke mennesker siger nej.

Og jeg er helt enig. At turde sige nej er stærkt, og sommetider er et ja bare lettere – enten for at undgå en kamp midt i ulvetimen nede i Netto, om hvorvidt slik er ok en hverdag eller for ikke at skuffe sin (forsømte) veninde, der bliver halvsur, når man vil lidt for tidligt hjem fra den bytur, man ellers så sjældent er ude på sammen.

Så nej skal vælges med omhu. Men jeg øver mig i nej’er. Et nej er nemlig også at definere grænser. Egne grænser. At vise omverdenen hvem man er, og hvad man står for. Og jeg bliver bedre og bedre til nej’erne, selvom der nok altid vil være rum til forbedring netop på det punkt.

Lad os lige øve os sammen. Jeg siger nej tak til disse fem punkter, der absolut ikke er en rød tråd i – vi bevæger os lidt på flere niveauer fra det personlige til det samfundsmæssige. Vil I så fortsætte listen?

… nej tak til

 1. Folk, der er bedrevidende, når det gælder mine børns puttevaner og i det hele taget mine børns opdragelse.
 2. Og nej tak helt generelt til bedrevidende personer, der altid lader til at have en bedre løsning på, hvordan livet skal leves og gerne øser ud af utallige ikke så brugbare råd uden at gå synderligt op i hvordan DU har det bedst
 3. Mennesker, der ikke evner eller lyster at rumme mangfoldighed og tilsynelandende kun hylder det homogene og velkendte
 4. Hønsegårdsfnidder, som jeg til stadighed ser og mærker leve i bedste velgående blandt kvinder langt oppe i trediverne
 5. Ikke at føle man slår til og er ok, fordi man ikke kan levere til perfektion på én og samme gang på ægteskabsfronten, jobfronten, (spelt)morfronten, husrenoveringsfronten, rengøringsfronten, blogfronten, venindefronten etc.

Hjælp mig lidt. Hvad skal vi mere sætte på listen? Og hvordan har I det med et nej, hvad enten det er overfor veninden, jeres svigermor, mor, mand eller barn?

God søndag.

Kh, S


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

1 Comment

 • Truc//petittruc1981 20. februar 2017 at 7:16

  Nej i arbejdssammenhæng er også
  Vigtig for egen trivsel! Man skal kunne sige fra overfor kollegaer og chef! Bliver det ikke tager til efterretning skal man også stærk nok til at sige nej til arbejdet. Så kan det godt være økonomi spiller ind, men er ens eget helbred og trivsel ikke bedre?

  Reply

Leave a Comment