“Mor, hvorfor har du ikke cykelhjelm på?”

— Indlægget er sponsoreret af Hövding — 

hovdingdortesryg

Ældsten: “Mor, hvorfor har du ikke cykelhjelm på?”, mig: “Det er også super dumt. Jeg skal have købt en”, ældsten: “Men hvorfor køber du så ikke en?”, mig: “…..”

Sådan cirka den samtale dukker op i ny og næ på vores cykelture, fordi jeg fuldkommen stupidt ikke har kørt med cykelhjelm i mange mange år. Jeg svor for år tilbage, at jeg aldrig skulle være den mor, der kunne drømme om at cykle med sine (naturligvis) cykelhjelmiførte børn uden selv at have en af slagsen på hovedet. Men sådan blev det, og jeg er temmelig flov over det.

Men nu kører jeg med cykelhjelm, og det vil jeg både gerne vise og fortælle om i indlægget her.

Det har aldrig handlet om, at jeg var bange for at se dum ud med hjelm på hovedet – eller ikke i mit voksenliv må jeg hellere præcisere. Skidt med looket, når det handler om at passe på sit hoved og dets funktion. Men jeg kom aldrig videre med projekt køb af cykelhjelm til trods for, at jeg næsten dagligt ridder et par ture på min jernhest. Ofte  ind gennem et tæt trafikeret København og ofte med påmonteret anhænger med to piger i. Billedet herunder viser mit cykel-setup 80 % af turene.

P1011197-2

Men nu skulle det være, og midt i processen med at finde den rette hjelm, dukker Hövding op og spørger om mulighederne for et samarbejdet. Jeg kendte allerede Hövding-hjelmene, som i virkeligheden er en airbag til hovedet, du bærer som en krave på dine cykelture. Men jeg havde for længst afskrevet kraven, selvom flere af mine veninder og bekendte begyndte at køre med dem. Jeg synes nok, at det var lidt fjollet at køre rundt med en krave om halsen blot for ikke at se fjoget ud med hjelmen. Og hvad hvis airbag’en udløste sig i tide og utide. Næ, jeg skulle have en rigtig hjelm på toppen af hovedet. Bum.

Men jeg var alligevel nysgerrig og tog til Hövding-workshop på Christianshavn for et par uger siden. En workshop hvor vi bl.a. fik lov at afprøve hjelmene og fik en grundig gennemgang af hjelmenes historik og statistik. Og her blev jeg for alvor overbevist om produktets kunnen. Hövding er på ingen måde kun for forfængelige cykelsjæle, men passer i følge statistikkerne bedre på dig end ‘traditionelle’ hjelme. Jeg har samlet lidt forskellig fakta herunder.

HöVDING, hvad kan du?

Hövding er verdens første airbag til cyklister, som ved hjælp af avancerede sensorer registrerer cyklistens bevægelsesmønster og reagerer, hvis uheldet er ude. Når airbag’en udløses pustes den op til en hætte, som fikserer din nakke og giver dig i følge Hövding verdens bedste stødabsorbering. Se også øverste billede af Dortes ryg, hvor der er et lille kig ind i cykelhjelmens mekanik.

 • Hövding giver 8 gange bedre beskyttelse mod hjerneskader end almindelige cykelhjelme ifølge en rapport fra Stanford, 2016
 • 3 gange bedre stødabsorbering end den næstbedste hjelm i Folksams test, 2012
 • 10 timers batterilevetid, når kraven er aktiveret (det betyder, at du kan nøjes med at lade op cirka en gang hver 14. dag alt afhængigt af hvor meget du cykler)
 • Nem opladning via USB
 • Pustes helt op på 0,1 sekund (det går imponerende stærkt, kan jeg fortælle)

Hövding består desuden af to dele – en krave og et cover. Kraven omgiver airbagsystemet, der udgør selve hovedbeskyttelsen. Kraven er fremstillet af et sort, vandtæt og smudsafvisende funktionsstof, og den sidder ikke stramt omkring halsen. Man aktiverer nemt sin Hövding ved at klikke lynlåsstroppen fast i den runde knap, og den afgiver både et lys- og et lydsignal som bekræftelse på, at du er good-to-go. Du risikerer altså ikke, som jeg frygtede, at airbag’en springer op, når du går rundt med din Hövding inde i supermarkedet, hvis du blot klikker stroppen ud. Og det er overraskende nemt at huske at klikke den i og ud ved endt og påbegyndt cykeltur.

P1011199P1011203

Jeg turde ikke selv at vælte på cyklen til vores workshop (don’t know why!), men forevigede i stedet Joen fra stayclassy.dk, der tog et par stunts på den oppustelige madras i en baggård på Christianshavn, så vi andre kunne få lov at filme og tage billeder. Tak for det Joen.

P1011161 Airbag’en fylder en del, når den er udløst, så store dele af hoved og nakke beskyttes. Når Hövding er udløst, kan den ikke længere bruges, men hjelmen skulle være dækket af din forsikring, så selvom Hövding koster en del mere (cirka dkk 2000) end de fleste traditionelle cykelhjelme, så er pengene tilsyneladende givet godt ud.

Der er Thumbs up fra Joen herunder efter endt stunt.

P1011169

Hövding-kraven gør ikke meget væsen af sig rent visuelt. Den sidder forholdsvist løst rundt om halsen, og giver dig fuld bevægelsesfrihed – også til de frisurer, du nu engang måtte have lyst til at cykle rundt med. Der er altså ikke noget med at knolden eller hestehalen ikke kan være under hjelmen.

Jeg er ved at påmontere hjelmen herunder til venstre og til højre ses jeg med Mille og Dorte, der også så nærmere på hjelmens funktioner til workshoppen.

Hövdingworkshop

Og sådan ser vi ud med en Hövding: Joen, mig, Dorte og Mille iført flotte sweatshirts til formålet 🙂7Y2A2933

Siden vores workshop har jeg ikke kørt en eneste cykeltur uden min Hövding om nakken. De første par ture var temmelig grænseoverskridende, fordi jeg ved de mindste bump på vejen var overbevist om, at airbag’en ville udløse sig. Jeg kørte derfor med helt stiv nakke og mere rank ryg end normalt – faktisk turde jeg næsten ikke dreje hovedet. Men jeg har efterhånden vænnet mig til produktet og tænker mindre og mindre over den, når jeg er på farten på cyklen. Og den udløser sig altså ikke ved hverken bump på vejen eller hoveddrej.

Trust

Summa summarum er jeg blevet rigtig gode venner med min Hövding, og jeg er tryg ved at køre rundt med kraven – det handler om trust, præcis som man tror på, at airbag’en i en bil vil udløse sig om nødvendigt… og lade være med at gøre det, når det ikke er nødvendigt. Som bonus synes jeg også, at kraven er ret cool, når den er på – især på grund af signalværdien. Jeg håber selvfølgelig aldrig, at jeg skal teste den in reality, men føler, at jeg nu har gjort mit til at færdes så sikkert som muligt rundt på cyklen inde i byen, og når jeg henter og afleverer pigerne på cykel.

I kan købe eller læse mere om Hövding her på deres officielle site. Og vil I købe Hövding lidt billigere, så har jeg fundet den for 1989 kr. lige her (reklamelink).

Kh, Signe


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

3 Comments

 • Ida 6. september 2017 at 12:48

  Jeg har aldrig helt forstået, hvad man gør med halstørklæde når det bliver koldt. Måske du kan hjælpe mig….?

  Reply
  • plummum 6. september 2017 at 12:50

   Du kan sagtens have halstørklæde på også. Du må bare ikke blokere ‘udgangen’ for airbag’en, som man gør hvis man fx lægger en hætte over. Giver det mening? 🙂

   Reply
 • Giv dig selv en ultravigtig julegave – plummum 15. december 2017 at 11:25

  […] til cyklister, der giver dig den bedst tænkelige beskyttelse til hovedet, når du cykler. Ellers kan I læse eller genlæse indlægget her. Indlægget fortæller meget mere om Hövdings egenskaber, og giver lidt af min egen historie om […]

  Reply

Leave a Comment