Sådan monterer du for og lynlås i en strikket taske

Jeg beklager min overload af rustrødt spam disse dage, men nu er vi så godt i gang med min lille taskeføljeton, og i dag kan vi afslutte den med en diy-guide til, hvordan man syr for og lynlås i en strikket taske – eller hæklet naturligvis.

Jeg manglede i høj grad selv en god guide til formålet, og efter et par nætters tankemylder  – yes, jeg er typen, der vågner om natten og tænker på strikkemønstre, garn, farvekombinationer og altså senest lynlåsmontering – var jeg klar over, hvordan jeg ville barbere den ged. Resultatet blev en smuk og næsten usynlig montering og tilsyneladende også meget holdbar. Der er mange måder at montere lynlås og for på, men den her metode gør tricket for mig. Det kræver to arbejdsgange, ja, men der er til gengæld helt styr på sagerne undervejs. Alt sys i hånden med undtagelse af selve forposen, som jeg kørte gennem min overlocker.

Here goes

Nål lynlåsen fast

Start med sy din ikke delbare lynlås sammen i enden, så du har styr på den, når den er åben og skal nåles fast i tasken. Giv den blot et par sting i hånden. Nu åbner du din lynlås og nåler den fast i kanten hele vejen rundt. Start med at sætte enderne fast (du kan altid justere det hele til sidst) og sæt så nåle langs begge kanter. Sørg for at din aflukning på tasken går helt op til selve lynlåsen i begge sider uden at skjule den. Eller lad et lille stykke (fx 5 mm) af lynlåsen være synlig for dekorationens skyld.


Sy fast med priksting

Nu skal du justere, så din lynlås sidder præcis, som du ønsker det. Når du er tilfreds med dens placering, er det tid til at sy lynlåsen fast i hånden med såkaldte priksting. Priksting vil være fuldkommen usynlige på taskens ret, når du er færdig, hvis du vælger en matchende farve tråd. På ydersiden af tasken vil de små ‘prikker’ af sting nemlig lægge sig helt skjult. På bagsiden af lynlåsen får du derimod en lang linje af tråd, som du kan se herunder. Men bare rolig. Dit for vil skjule lynlåsen og dermed tråden til allersidst. Hvis du ikke er bekendt med priksting, kan du bruge denne video.

Husk, at hæfte din tråd i begge ender både inden du starter på prikstingene og til sidst, når du slutter runden.

Hav lidt tålmodighed og sy fint rundt i kanten. Læg dine priksting på taskens retside præcis i midten af dine lukkemasker. Det vil sige i midten af de fine v’er, så de putter sig nede i grøften og forbliver skjulte. Enderne er sværest, men brug et par minutter ekstra her, og du vil snart være i mål.

Min lynlås var en smule for lang, men jeg bøjede den blot ned i tasken, da den senere skjules af foret.

FOR – How to?

Nu er din lynlås monteret, og det er tid til at give din taske for. Jeg valgte et økologisk bomuldsfor fra Stof 2000. Jeg er egentlig ikke så meget til sort – hellere lidt spræl og farvelade – men grundet hullerne i bladmønsteret vurderede jeg, det ville være pænest med helt neutralt for. Næste gang får den dog lidt mere gas på den front 🙂

Mål din taske for at finde målene til dit for

Du skal bruge 1 cm sømrum i sider og bund og 4 cm til toppen. Min taske måler 18 * 26 cm, og derfor klippede jeg stoffet til mit for med målene 23* 28 cm. Sy dit for på maskinen med 1 cm sømrum i siderne og i bund og siksak kanterne. Toppen skal nu foldes først cirka 1 cm ned og derefter 2 cm, så din kant helt skjules. Stryg nu din forpose, så alle kanter står skarpt (især toppen). Nu kan du sy en stikning på maskinen, så din nedfoldede kant bliver, hvor den skal.

Din forpose ser nu ud som på billeder herunder.

Priksting igen

Nu er det forposens tur til montering. Den monteres med nøjagtig samme sting, altså priksting, som lynlåsen. Husk at vende posen, så retten vender indad – altså modsat det min pose gør på billeder herover.

Nu skal du blot kun sy fast i din lynlås, så der ikke lægger sig tråd i kontrastfarve ud på retsiden af tasken. Sy med priksting hele vejen rundt helt tæt på lynlåsens bagside, så du sikrer, at foret ligger pænt og jævnt. Du vil kunne se de små prikker af sting i foret, men det er kun med til at understrege, det hjemmelavede håndværk. Prikstingene er geniale, fordi de næsten ikke syner af noget, men er super holdsbare, idet stingene hele tiden låser sig selv, når der ‘sys tilbage’. Igen, se denne video, hvis du er i tvivl om, hvordan du gør.

Når du er hele vejen rundt og din slutning er hæftet, er din taske færdig. Det er på ingen måde kompliceret at montere i hånden, og man har godt styr på processen undervejs, fordi man immervæk arbejder i et andet tempo, end når symaskinen er med inde over.

Jeg håber, I kan bruge min guide. Som altid er I velkommen til at spørge ind til eventuelle uklarheder. Jeg svarer så godt, jeg kan.

I finder opskriften til Knitted bag of spring her.


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

8 Comments

 • Eva J 23. februar 2018 at 14:52

  Den er så fin. Og du er virkelig god til at forklare grundigt i deltaljer hvordan man griber det an. Hvis du har tid ville jeg blive glad for et indlæg om hvordan du syer knapper ordenligt og pænt fast?

  Reply
  • plummum 23. februar 2018 at 14:54

   Tak, Eva 🙂 Der er vist altid rum for forbedring, men feedbacken fra jer hjælper meget. Uh, det der med knapper… Jeg har min egen måde, som plejer at holde fint, men det er sådan helt basic 🙂 Må lige overveje et indlæg om det.

   Reply
   • Eva J 25. februar 2018 at 10:25

    Ellers måske bare et lille billede og forklaring på insta:)

    Reply
 • Rejanedrumond 25. februar 2018 at 13:35

  Plummum, thanks a lot for the post.Really thank you! Much obliged.

  Reply
 • Grundlovsferie: øjebæ i haven, hækle-newbie, Fars Dag, stranddag… – plummum 6. juni 2018 at 14:05

  […] montere den lækre lukkemekanisme, som følger med i kittet. Nu mangler tasken dekoration og for (se min guide til at sy for i en strikket/hæklet taske her), og derefter kommer den på bloggen i et selvstændigt indlæg. Det var sjovt, og jeg springer […]

  Reply
 • Kristina Almvig 1. oktober 2018 at 19:58

  Hmm… Så fik jeg endelig syet lynlås og for i min første KBoS og var utrolig omhyggelig med at få både aflukningskanten og for-posen HELT op til lynlåsen….og den er blevet så fin….MEN min lynlås går konstant i foret 🙁 Har jeg mon fået fat i en for dårlig lynlås (trods alt købt i en sybutik)? Eller er jeg alligevel gået for tæt på med foret? Tænker jeg må pille det op igen og så rykke foret lidt ned men så mister jeg jo det fine finish….Men skal vist finde en løsning inden jeg går i gang med at fore den anden taske med læder-indmad som ellers var planen:/

  Reply
  • plummum 3. oktober 2018 at 8:09

   Hej Kristina – dejligt, at resultatet er blevet fint, men ærgerligt, at lynlåsen tager fat i foret. Det har jeg aldrig oplevet med nogle af mine. Tager lynlåsen fat i inderste for eller i selve den strikkede taske? Hvis det er selve foret, der tages fat i, kunne det tyde på, at du er kommet en millimeter eller to for tæt på lynlåsen.

   Reply
   • Kristina 12. oktober 2018 at 0:00

    Hov ser først dig reply nu. Men tak for svar. Det er i foret det sætter sig fast ? kan se at dine lynlåse er noget kraftigere end mine. Må overveje en ny type lynlås eller prøve at flytte foret lidt ned….altså når jeg lige er kommet igennem mine mange andre projekter ??

    Reply

Leave a Comment