Shoppestop – tør du også?

318f03ef-ff3c-4931-a485-f9ae806115ebJeg har nået et punkt, hvor jeg næsten kan få kvalme af at tilføre hjemmet flere fysiske produkter. Det gælder både i tøjskabet og på interiørfronten. Det lyder måske mærkeligt, at sådan en blogger som mig, der glædeligt viser frem af nye fund til hele familien, skulle have fået nok af forbrugsræset. Men det er ikke desto mindre helt sandt. Jeg har små drømme om en mere minimalistisk livsstil. Det skal ikke betyder, at jeg ikke må omgive mig med dimser og dutter i mit hjem, men det skal betyde, at jeg tænker mig bedre om, før jeg køber nyt. Mærker efter, om vi har et reelt behov.

Indtil nu har jeg lavet en lille regel for mig selv. Når jeg køber et stykke tøj, skal der minimum et eller to stykker ud, og det er ikke svært at holde. Faktisk har jeg netop sorteret to flyttekasser fra i mit skab, der bare venter på at komme til genbrug. Jeg har endvidere planer om en større gennemgang af alt, hvad vi har stående i kælderen, men der er lige en mental barriere at overskride der, før jeg kommer i gang. Der er så MEGET l#&t, der skal ud, og projektet er ret uoverskueligt.

Men til dagens emne. I dag skal det nemlig slet ikke handle om mig, men om en kvinde, der har indført shoppestop for sig selv, og har levet efter det siden 2014. Hun strikker og syr det meste af sit tøj selv, og resten køber hun brugt. Jeg har fået lov at stille hende et par spørgsmål om hvordan det er at efterleve den livsstil i et samfund, der i høj grad fordrer overforbug.

Læs med. Måske bliver du selv inspireret til at ændre lidt i din livsstil. Jeg gør!

Tag godt imod Jane 🙂Processed with VSCO with b1 preset

******

Hvorfor besluttede du at indføre et købestop af tøj og sko?

I 2010 da jeg var på barsel med mit første barn genfandt jeg, som mange andre kvinder på barsel, min kreative side, og jeg brugte mange timer på at strikke og sy tøj til min lille dreng.

Jeg havde dengang en forventning om, at interessen for det kreative ville forsvinde igen, når hverdagen vendte tilbage, men det skete ikke. Derimod begyndte jeg også at sy og strikke tøj til mig selv.

Og jeg i 2014 besluttede mig for at starte et købestop var årsagen, at jeg blev træt af, at jeg stadig købte nyt tøj af gammel vane, selvom jeg oftest gik med det hjemmesyede og hjemmestrikkede.

Og hvad går købestoppet ud på. Hvad er dets regler?

Reglerne for mit købestop er ganske simple. Jeg må erstatte basistøj, som er slidt op. Med basistøj mener jeg strømper, undertøj og undertrøjer. Tøj, der ikke er basistøj laver jeg selv eller køber som genbrug, og kun i ganske særlige tilfælde køber jeg tøj helt fra nyt. Jeg har løbende lavet shoppelister over, hvad jeg har købt fra nyt siden 2014 (supernørdet ja!), og der bliver færre og færre ny-indkøb med årene 🙂

Og hvad med din familien? Inkluderer dit købestop også dem?

Resten af familien er ikke omfattet af købestoppet, men jeg køber det meste af vores drenges tøj som genbrug, og det sjove er, at købestoppet har bredt sig til resten af vores forbrug, så vi nu altid forsøger at købe ting til drengene eller hjemmet brugt, før vi køber noget fra nyt. Det er blevet vores default mode.205b1371-69ac-4d7b-aab8-d8bbe73f2390

Hvad er de dybere bevæggrunde for din livsstil? 

Jeg ville gerne presse mig selv til at blive en mere bevidst forbruger og blive bedre til at være mere struktureret med hensyn til at lave mit eget tøj, og dermed få en mere brugbar garderobe ud af det.

Samtidig ville jeg gerne stige af forbrugsræset, som hverken vi selv eller vores klode har godt af. Jeg har nu også et ønske om at betale vores hus hurtigt af, blive gældfri, og dermed være fri til at arbejde mindre og være mere sammen med familien.

Hvad har det betydet for dig rent praktisk? 

Et rent praktisk resultat har været, at jeg har sparet virkelig mange penge ved at købe genbrug og lave mit eget tøj. Pt. er mit budget for tøj og sko under 1000 kr. pr år, og jeg har aldrig været mere tilfreds med indholdet af mit klædeskab end jeg er nu.66c34b14-135c-4c08-9b81-2a1cb36d22b1

Og hvad med fremtiden? Fortsætter købestoppet? 

Jeg har ingen planer om at ændre noget 🙂

Kan du anbefale jeres måde at leve ‘købe-livet’ på til andre?

Jeg kan virkelig anbefale alle at holde en form for shoppe-pause. Prøv at finde glæden ved det tøj, som du har i skabet, i stedet for at drømme om alt det nye, der er ”derude”. Det giver en særlig ro, når det faktum, at der er udsalg (igen) ikke betyder det mindste, men hvor tanken om at købe nyt kun indfinder sig, når man rent faktisk mangler noget.

img_2456 img_2455 img_2459 img_2461

Tusind tak for dine ord og tanker, Jane. Og tak for lån af dine billeder til indlægget.

Du kan se mere til Jane på hendes blog og Instagram.

Kunne du selv finde på at prøve et shoppestop – eller har du måske allerede afprøvet det? Del gerne ud af dine tanker. Jeg ved ikke, om et fuldt shoppestop ville gøre tricket for mig. Jeg ender nok aldrig der, må jeg indrømme. Men jeg ville gerne tage udfordringen op og køre med på vognen i en given periode. Og uanset, så er andre menneskers valg i livet altid inspirerende og tankevækkende.


Tak, fordi du  læste med. Vil du se mere stof fra Plummum? Så følg også med på Instagram, Facebook og Bloglovin'

12 Comments

 • Marina / cand.mor 12. oktober 2017 at 8:25

  Det er mega sejt gjort, synes jeg. Kun respekt for både hendes beslutning og hendes viljestyrke til ikke bare at lade det være for en periode men faktisk gøre det til en del af hendes livsstil.

  Jeg er selv i gang med et stoppestop i øjeblikket. Det skyldes dels, at jeg har en lillebitte (aka. temmelig stor) fest en gang i foråret, jeg hellere vil bruge penge på, og dels at jeg har lovet mig selv ikke at købe nyt, førend jeg har gennemgået alt (!) mit tøj.

  Mit shoppestop gælder dog ikke i forhold til børnene, men der er jeg blevet temmelig skarp op at huske at spørge mig selv, om de har brug for det, jeg er på vej til at klikke hjem. Har de jo oftest slet ikke 🙂 Skal dog have købt to rullekraver til lillesøs, der er blevet noget så forkølet. Det skal vi helst have holdt i ave, så vi ikke ender på Skejby igen.

  Reply
  • plummum 13. oktober 2017 at 12:00

   Det er nemlig så sejt gjort. Jeg kunne godt overveje at prøve i en god periode – tror, det ville kickstarte et mere velovervejet forbrugsmønster for mit vedkommende 🙂
   Uh, det er altså ret spændende med jeres store fest <3

   Reply
 • Therese 12. oktober 2017 at 8:46

  Hun er simpelthen så sej, Jane.
  Jeg kan se at Pascal herhjemme er den billigste i drift. For han arver stort set alt tøj og legetøj fra storebror. Praktisk!
  Jeg selv øver mig i at ikke lade mig friste af små-køb. I stedet for at købe endnu en billig cardigan eller taske, vil jeg hellere købe en jeg virkelig véd jeg får brugt ofte. Tror min nyeste taske er 3-4 år gammel og den trøje jeg går med allermest er mindst et år. Det føles godt.

  Jeg kunne til gengæld godt tænke mig at være endnu bedre til at minimere madspild, og planlægge ugens indkøb endnu bedre. Spise mere vegetarisk for at spare på kød = bedre for klimaet og alt det dér. Men det er vist et andet blogindlæg 🙂

  Reply
  • plummum 13. oktober 2017 at 12:02

   Mega sej!
   Jeg forsøger virkelig også at overveje mine køb nøje, men jeg er stadig ALT for god til impulskøb, fordi jeg i selve situationen er fuldkommen overbevist om, at jeg VIRKELIG mangler den der grønne kjole, eller hvad det nu kunne være…

   Reply
 • Ida 12. oktober 2017 at 20:32

  Jeg er vild med Janes tilgang selvom jeg ikke selv kan gøre det på den måde. Men jeg lader mig inspirere i små bidder.

  Reply
  • plummum 13. oktober 2017 at 12:02

   Netop, det er i sig selv tankevækkende at høre om andres tilgang til fx forbrug.

   Reply
 • Dorte Bak 14. oktober 2017 at 7:14

  Super inspirerende og tankevækkende. Jeg kan ikke lade være at tænke på udgifter til garn og andre materialer – løber det ikke op for hende på samme måde som at gå ud of købe noget?

  Reply
  • plummum 14. oktober 2017 at 7:20

   Det er et rigtig godt spørgsmål, Dorte. Jeg ser lige, om jeg kan få Jane til kommentarfeltet for lidt uddybende info om netop det. Tusind tak for din kommentar <3

   Reply
   • Merete Lykke Olsen 14. oktober 2017 at 9:17

    Hej.
    Jeg tænkte på det samme, angående indkøb af garn.
    Jeg har købt garn til en trøje til min mand, og det gavn jeg da. 700,00 kr. for. Så billigt er det ikke.

    Reply
 • Jane 14. oktober 2017 at 10:16

  Hejsa. Det er nemlig et rigtigt godt spørgsmål, og jeg kan godt se, at jeg ikke var særlig klar omkring den del. For selvfølgelig skal der stof og garn til, når jeg selv producerer tøj. For så vidt angår stof, så er jeg blevet godt til (modsat tidligere) kun at købe det stof, som jeg skal bruge, og på årlig basis syer jeg 2-3 nye toppe, til en samlet pris af ca. 250 kroner. Mit garnforbrug er en helt anden sag, men her sondrer jeg imellem det som jeg strikker til min lille design-forretning, men ikke går med, og så de ting, som jeg rent faktisk bruger. Der kommer 1-2 nye sweatre i cirkulation i mit klædeskab om året (resten giver jeg væk eller sælger), og prisen på sweater er mellem 120 og 250 kroner, alt efter, hvilket garn jeg bruger. Her skal dog nævnes, at jeg modtager garnet gratis som en del af mit designer-samarbejde, men jeg har stadig medtaget prisen i mit overslag på mit forbrug. Jeg overvejer at lave et indlæg om økonomien i mit projekt, da jeg tror at mange ikke ved, hvor mange penge, der rent faktisk er at spare 🙂

  Reply
 • Project Handmade 24. oktober 2017 at 21:24

  […] men ikke mindst, så har jeg fået lidt taletid hos Signe, hvor jeg fortæller lidt om mit projekt, og opfordrer til at holde købestop i en periode for at […]

  Reply
 • DorteS 24. oktober 2017 at 23:36

  Jeg er meget inspireret – både af Jane og andre minimalistiske bloggere. Shoppestop er det ikke blevet til fuldstændig. Men jeg har lavet en opbremsning på et i forvejen langsomt forbrug og har fået en generel væmmelse ved, at shopping nærmest er den største hobby for mange her i landet. Og at de store centre som Fields mv nærmest regnes for udflugtsteder på linje med Tivoli og Nationalmuseet.
  For mig er det især anledningstøj, jeg har bremset på. For hvorfor skal man have en ny kjole til hver fest? Man kunne jo låne en – eller bare tage den samme på? Hvor stammer det dogme om “ikke bære samme kjole to gange” fra? Sådan har vi det jo ikke med møbler, biler eller noget andet. Og her kan der vel at mærke spares rigtig meget, både miljø og penge. For festkjoler er dyre og bliver sjældent brugt mere end et par gange.

  Reply

Leave a Comment