Sådan bygger du et cool spisebord for 350 kroner

Det er alt for lang tid siden, der er havnet et boligindlæg her på bloggen, og det skal du få i dag.  Vi havde brug for en lang pause fra den slags beskæftigelse. Det skal man ikke have læst med her længe for at vide. Pausen har vi haft, og det har alle nydt.

Og hvad så nu? Vi mangler stadig uoverskueligt meget på huset, men p.t. og de næste mange måneder er der ingen luft overhovedet til renoveringshelvedet. Alle minutter er brugt op, og især Mortens job fylder godt både hverdag, aftener og weekender. Personligt satser jeg på, at næste store renoveringsomgang bliver udført og styret af håndværkere. Min mand er ikke enig, men vi ender sandsynligvis i et kompromis. 

Små skridt 

Vi har dog mindre og overskuelige projekter på  agendaen inden for nær fremtid, som fx det projekt, jeg viser i dag. I næste måned starter vi så småt op på afhøvling af stuegulvet, som jeg glæder mig som et lille barn til at få ordnet. Ikke mere brune, grimme gulve med afskallet lak.

Cool DIY-bord af byggerester

Morten har lavet mig et spisebord til køkkenet, hvor der snart alt for længe har været en stor tom og ikke funktionel plads midt i det hele. Bordpladen er lavet af rester fra byggematerialer, og derfor har det samlet set kostet os minimalt. Skal du købe alle materialerne fra bunden til præcis sådan et bord, er det dog stadig noget nær verdens billigste spisebord. Det vil koste dig omkring 350 kroner i alt. Og hvis jeg må være så fri. Bordet er virkelig blevet cool, og lige den stil jeg ønskede til køkkenet – råt og enkelt. Og så er jeg vild med tanken om, at vi har bygget det af rester. Bæredygtighed længe leve.

Vil du selv i gang?

Du skal bruge følgende materialer:

  • 8 planker (plus en ekstra, der i mindre stykker skal sættes på tværs af de andre planker til at holde det hele sammen). Her kan du vælge præcis den træsort, du har lyst til. For os gik der sport i at vælge materialer vi i forvejen havde på lageret fra byggeprocessen nemlig helt basic forskalling i fyr. But well, egetræsplanker er altid et smukt hit. Køb, hvad du synes.
  • Ben eller bukke (vi har købt IKEAs Lerberg, der koster 50 kr. stykket)
  • Bejdse eller transparent træmaling i en farve efter eget valg (vi har brugt Dyrups, som kostede 140 kroner for en lille spand med nok til at dække 10 kvm)

Start med at save plankerne til i ønskede længdemål. Vi bruger en elektrisk kap-/geringssav, men manuelt arbejde med en god gammeldags sav er også vejen frem. Sav også tværplankerne til – de skal ikke gå helt ud til kanten men stoppe et par centimeter før, som du kan se på billedet herover. Læg bordpladeplankerne helt tæt nu og marker hvor dine tværplanker skal placeres. Vi har brugt tre styks for størst stabilitet. Nu skal tværplankerne skrues fast med skruemaskinen.

Nu har du din helt rå version af bordpladen. Lav et snit i hver side, hvis du vil have kanterne helt lige. Det valgte vi, men det er ligeså cool, hvis du vil køre den rå stil uden lige kanter. Bordpladen skal nu høvles så man ikke får splinter i fingrene, når man køre hånden over. Vi høvlede og sleb vores plade relativt glat på oversiden og på de afsavede kanter, men igen, det er op til dig, hvor ‘fint’ du vil have dit look. Bagsiden gjorde vi ingenting ved.

Din bordplade er nu klar til behandling på begge sider. Vi har givet vores et enkelt lag transparent træmaling i en kold grå nuance, der matcher køkkenets øvrige toner. Både Kasper og jeg arbejdede på pladen på én og samme gang for at opnå helt rette look. Kasper smurte på med en pensel, og jeg arbejdede lige i hælende på ham med en svamp for at fortynde og trække malingen så meget ud, at træets årer stadig er fuldt synlige. Her er det blot at lege med looket, til man er tilfreds. Vil du have et endnu mere transparent look, kan malingen fortyndes en smule med vand. Vær opmærksom på, at plankerne kan blive ganske ru efter påførsel af malingen. Slib eventuelt fladen ganske let igen og giv ekstra maling, hvis det er nødvendigt.

Lad bordpladen tørre helt, før den er klar til ben elle bukke.

Vi har købt de helt billige Lerberg-bukke fra IKEA, som passer rigtig fint i looket til pladen. Vi har allerede et stort spisebord fra HAY i stuen, og derfor skulle vi ikke have et sæt ekstra HAY-bukke i køkkenet også. Men de er bestemt også en mulighed til et bord som dette. Leg dig frem.

Jeg håber, I fandt inspiration til et lille selvbygprojekt. Jeg er selv super tilfreds med vores nye bord som især bruges til morgenmaden, til afsætningsbord og til en lille arbejdsstation til mig. Nu mangler vi ‘bare’ en emhætte, et nyt komfur og et tæppe til under bordet. Så er køkkenet i hus for denne gang.

spisebord byg selv