Om vuggestuepladser

… og mangel på samme

Legehus

I går var vi på besøg i den vuggestue, som frøken M er skrevet op til, og som hun gerne måtte få en plads i om ca. 3 måneder.

Den er virkelig fin og kun et par år gammel. Den ligger midt i grønne og naturskønne omgivelser, børnene får kun økologisk mad fra vuggestuens egen kok, pædagogerne virkede super skønne og helt jordnære. Og bedst af alt – vi skal blot stille os ud i elevatoren og trykke på 0 og vupti, så er vi nede i vuggestuen.

Det lyder godt, ikke? Det synes vi i hvert fald. Desværre er det bare sådan, at vuggestuen er overtegnet og vi står LANGT nede på listen. Derfor har vi udsigt til et halvt til et helt års venten fra vores behovsdato.

En vægtig grund til vores valg af bolig og boligkvarter var netop de ekstremt børnevenlige omgivelser – herunder også vuggestuen og dens placering i forhold til os. Men det privilegium kommer vi ikke til at nyde godt af. Ikke lige nu i hvert fald.

Vi er nummer 48 på listen, og selvom det ikke lyder helt vildt, så er det helt vildt! Der er nemlig totalt stilstand i listens rotation, fordi der mangler flere børnehavepladser end vuggestuepladser. Det betyder, at hver gang, der er ledige vuggestuepladser, så bom, bliver de lavet om til børnehavepladser – det vil sige, at vuggestuen bliver mindre og mindre p.t. Derudover valfarter  forældre fra Københavns indre by og brokvarterer herud med deres børn på grund af de gunstige (luftige og grønne) forhold. Kunne man ikke lave en regel om, at børn skal i vuggestue og børnehave så tæt som muligt på, hvor man bor? Og fx give os i samme bygning som vuggestuen fortrinsret til en plads?

Ok, jeg er ret frustreret over situationen, som den vakse læser nok har fanget. Vi kunne takke ja til en anden plads i en anden vuggestue, men så fraskriver vi os samtidig muligheden for NOGENSINDE at få frøken M i vuggestuen eller børnehaven, hvor vi bor.

Når jeg starter på job igen efter endt barsel, bliver vores hverdag med to fuldtidsjobs (og ofte mere end det) virkelig travl og hektisk, og derfor ville det slet ikke hænge sammen at skulle fare af sted med frøken M hver morgen og det samme, når hun skal hentes.

Den eneste option vi har nu – for ikke at miste anciennitet på listen til den vuggestueplads – er at finde privat pasning til frøken M. Hvis du er nået helt herned i teksten og ikke for længst er træt af mit sure opstød, så del meget gerne, hvis du har erfaringer med privat pasning. Var det/er det godt dårligt, hvordan fungerede det osv.?

Københavns Kommune, ja, jeg er lidt sur på dig! You can do better than that!!!

17 Comments

 • Rikke 23. januar 2013 at 14:54

  Søde Signe! Ja jeg læste med helt til slut, sidder nemlig lidt i samme knibe (dog kun 3 1/2 mdr). Jeg starter job medio april og Filippa kan først få plads i pr. 1/8 og hun står endda nummer 2(!), men der er forlommer til søskende – hvilket jeg egentlig ikke har noget imod.
  Vi er bare så priviligeret med halvandet sæt bedster indenfor 30 min kørsel, hvor alle er på efterløn til den tid og villige til at passe med skift hver 14. dag.
  Havde vi ikke haft den mulighed måtte skrubben køres ind i dagpleje indtil der var en plads og det synes jeg sgu er synd for så kort tid.
  Håber I finder en løsning. Kram til jer

  Reply
  • Signe 25. januar 2013 at 21:52

   Dejligt, du læste det hele, Rikke! Det må være så skønt med bedsteforældre, der kan hjælpe lidt. Det bor vores altså for langt væk. Håber blot, at situationen løser sig på en eller anden vis.

   Reply
 • Ina Victoria Schou Haller 23. januar 2013 at 18:12

  Forstår til fulde din frustration! Vi fik ingen af vores ønsker til Wilmer – og ikke nok med det, så ligger den vuggestue vi så har fået 4,5 km fra hvor vi bor!! Da vi fik tilbuddet, overvejede jeg at gå nogle måneder hjemme og passe ham selv – har du overvejet det? Og har du mulighed for det? Man kan få 6500 kr. for pasning af eget barn, det er jo ikke meget, men man spare jo de 3200 kr. det koster, at have dem i vuggestue. Og hvis det kun er nogle mdr. det drejer sig om?

  Reply
  • Signe 25. januar 2013 at 21:54

   Hvordan går det så med at køre ham så langt væk hver dag, Ina? Det er så ærgerligt, at man ikke kan få sine ønsker opfyldt med hensyn til de vuggestuepladser. Det betyder enormt meget for ens hverdag.

   Reply
   • Ina Haller 26. januar 2013 at 9:55

    So far går det meget godt, vi har købt en Nihola cykel og jeg aflevere og henter, da jeg pt ikke har noget arbejde, når jeg får det, så får vi virkelig et problem:-/

    Reply
    • Signe 27. januar 2013 at 21:26

     Ja, og nu er I vel ikke skrevet op mere i en vuggestue tættere på jer, vel? Håber situationen løser sig. Trives W godt med vuggestuen? Jeg er så spændt på, hvor min M tager det til den tid.

     Reply
 • camilla 23. januar 2013 at 19:21

  Puhh det lyder godt nok vildt, så er M jo nærmest børnehave barn inden hun får plads i vuggestuen. Simpelthen ikke godt nok. Har hørt fra flere at mine veninder og bekendte at det skal betale sig at kime pladshenvisningen ned, ihvertfald her i odense, og tale for sin syge moster. Det har givet flere jeg kender den vuggestue plads de ønskede. Måske du skulle prøve det???
  Vi har valgt en privat dagpleje til vores datter, ikke fordi vi ønsker at bevare anciennit i forhold til vuggestue plads men fordi åbningstiderne passede os rigtig godt, og fordi Oline var en lille forsigtig pige, og jeg havde det ikke så godt med at sende hende i vuggestue, hvor der jo er nogle flere børn at forholde sig til, ind de 3 hun går sammen med nu.

  Reply
  • Signe 25. januar 2013 at 21:55

   Ja, det kan godt være, at det er den vej, jeg skal gå, Camilla. Ved bare, at ALLE i vores område har det problem, vi har, så der er nok mange, der benytter den metode. Lyder godt for din Oline, at I valgte den løsning. M er ikke forsigtig, men ekstremt morsyg:)

   Reply
 • Nina 23. januar 2013 at 19:38

  Jeg har været i samme situation – vi var dog kun nr. 28 til vores 1. priotet .. Hvis jeg ikke havde kæmpet for det – kunne S først ha´ fået en plads i juli ´14! Nu har vi fået en plads 2 mdr. efter vores behovsdato, men det er bedre end 18 mdr.

  For at gøre en meget lang historie kortere, så ringede jeg til pladsanvisningen 1-3 gange ugenligt for at høre om der var sket noget osv (de blev RETtrætte af mig)
  Jeg er så (u)heldig at have en kronisk sygdom, så jeg fik min læge til at skrive et par ord om min sygdom, tilføjede selv en beskrivelse om hvordan min sygdom er og hvordan den påvirker vores hverdag- Ydermere skrev jeg også, at Sophia er et meget aktivt barn, at det er vigtigt at hun bliver stimuleret, set og udfordret på en måde som jeg ikke mener en DP kan gøre – dette hjalp!
  Nu lider du nok ikke af en kronisk sygdom, men kontakt dem så tit du orker, skriv et brev om dine frustrationer, hvis du er meget alene med M pga. K´s job eller lign. eller et eller andet der kan få dem til at være opmærksom på det – kan være det hjælper dig!

  Jeg ved ikke hvordan det fungere i KBH, men tænker der må sidde nogle damer med lidt fornuft som kan se det fra din side – det lykkes i Odense til trods for 4 mdr. kanp!

  Håber det lykkes for jer <3

  Reply
  • camilla 23. januar 2013 at 20:44

   Det er netop også min oplevelse at de ihvertfald her i odense er til at snakke med, hvis man er lidt ihærdig og vedholdende med gode talegaver.

   Reply
   • Nina 23. januar 2013 at 21:00

    Man skal virkelig kæmpe for det, men det er lykkes for mig og 3 veninder at få vores ønsker efter et par kampe, mange samtaler og i et par tilfælde lægens ord!
    Vi overvejde også privat dagpleje, men da vuggestue kunne lade sig gøre valgte vi det!

    Reply
    • Signe 25. januar 2013 at 21:57

     Det lyder også som en sej kamp, I har været igennem, Nina! Hvor lang tid brugte du på at ringe de 1 til 3 gange ugentligt? Det er bare så vanvittigt, at man skal hele det ræs igennem for at få sit barn passet tæt på, hvor man bor, så ens hverdag kan hænge sammen!

     Reply
     • Nina 26. januar 2013 at 13:32

      Jeg brugte max 20-30 min om ugen på det – de kendte mig efterhånden når jeg ringede .. Synes du skal kæmpe for det hvis du orker – i Odense hjælper det!
      Sørg for at snakke med den samme person hver gang eller ihvertfald kun 2 så du ikke skal starte forfra igen!
      Håber virkelig I får plads!

     • Signe 27. januar 2013 at 21:24

      Tak, Nina for dine søde beskeder. Jeg vil kæmpe alt hvad jeg kan. Tror bare, at situationen her er lidt låst, fordi vi er så mange, der står i samme situation.

 • Michala 23. januar 2013 at 21:34

  Signe har du ringet ind og talt med dem!?

  Jeg oplevede at de var virkelig søde og hjælpsomme da vi skulle have plads til MM…..

  Selvfølgelig var vi ikke så langt nede på listen (det er jo helt vildt?!)

  Men vi havde en behovsdato, som der ikke kunne rykkes på.

  Jeg var jo allerede begyndt på arbejde og Søren havde ikke mere end de allerede planlagte 3 måender, så jeg ringede og talte med dem og de sagde at jeg skulle ringe 2 mdr inden vi havde behov, så var de sikre på at vi nok skulle finde en løsning også uden at skulle gøre brug af garantipladsen…..

  Har alle på listen før jer behovsdato før jer?

  <3

  Reply
  • Signe 25. januar 2013 at 21:59

   Jeg giver dem et kald i næste uge igen, Michala, men situationen er helt latterlig herude. Jeg kender til mange, der får deres børn privat passet, fordi de venter på at komme ind i netop ‘vores’ vuggestue. Sejt, at I fik løst situationen. Hvor langt nede var I på listen?

   Reply
 • Nina 28. januar 2013 at 21:21

  Det var så lidt .. Sådan er det også i Odense når det kommer til vuggestuepladser – men kender efterhånden til en del der har fået deres ønsker efter mange samtaler med de kære damer på pladsanvisningen!
  Jeg har hørt at de har nogle akutpladser – ved ikke om det passer, men det er vidst sådan en Sophia fik!
  Håber det bedste for jer!
  /Nina

  Reply

Leave a Comment